Udruženje zdravstvenih radnika obeležilo 70 godina – Povelja portalu volimzrenjanin.com

Zrenjanin – Udruženje zdravstvenih radnika

29.05.2023. godine u Hotelu Vojvodina je održan stručni skup „ Naše medicinske sestre-naša budućnost“.

Naziv stručnog skupa je i preporučena tema ICN-a (Međunarodnog veća medicinskih sestara) za 2023. godinu. Prezentaciju je izložila predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije mr med.sci Radmila Nešić.

Ovim povodom je Savez zdravstvenih radnika bio domaćin ovog stručnog skupa i obeležio 12. Maj Međunarodni dan medicinskih sestara.

Najzaslužnijim medicinskim sestrama-tehničarima i istaknutim članovima saveza, kao i vernim saradnicima dodeljena su priznanja , Srebrni znaci i Povelje.

Pre stručnog skupa i proslave, gradonačelnik Zrenjanina je priredio prijem u svom kabinetu za predsednicu SUZR Srbije Radmilu Nešić, Đurđicu Šljapić predsednicu SZR Zrenjanin, inače nosioca Zlatnog znaka sestrinstva Srbije, Sinišu Aćina sekretara SZR Zrenjanin, i jednog od ovogodišnjih dobitnika Srebrnog znaka Svetlanu Prec. Gradonačelniku je uručena ispred Saveza Povelja, Povelja za Kabinet gradonačelnika.

Radmila Nešić je izjavila: “Ova godina za Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije je posebna. Obeležavamo 70 godina postojanja strukovnog udruženja medicinskih sestara. I cela ova godina će biti u ovom svečanom tonu, gde ćemo svaki stručni skup u 2023. god. pomenuti ovaj jubilej, podsetnik na stručni rad i entuzijazam zdravstvenih radnika u predhodnih 70 godina. “

Ove godine ćemo se zapitati:
Kakvu negu želimo  u budućnosti ?
Kako ćemo se bavili globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšati globalno zdravlje za sve?
Da li smo naučili lekcije iz Pandemije Covid 19 i pretočili ih u akcije budućnosti?

Budućnost sestrinstva i globalnog zdravlja

Moraćemo da učimo iz izazova, poremećaja i neuspeha… Sestre poboljšavaju pristup nezi  i zdravlju i dodaju kvalitet ishoda u nezi. Sestre su, možemo reći, KIČMENI STUB svetskog zdravstva. Ako zemlje ozbiljno ne razmotre održavanje PRIVLAČNOSTI SESTRINSTVA kao karijere obezbeđivanjem pravične plate i uslova za zapošljavanje i izgledi za karijeru, srednjoročno i dugoročno snabdevanje NOVIM medicinskim sestrama će biti UGROŽENO.

ICN upozorava: Univerzalna zdravstvena pokrivenost  će biti promašen cilj bez NEPOSREDNOG ULAGANJA U MEDICINSKE SESTRE

Pristup pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, kamen temeljac UNIVERZALNE ZDRAVSTVENE POKRIVENOSTI, je ljudsko pravo,ali to ostaje neostvaren san za milijarde ljudi

Potrebna  je hitna akcija da regrutuju i OBRAZUJU VIŠE MEDICINSKIH SESTARA, Obezbede finansijska sredstva za radna mesta potrebna za zdravstvenu negu. U 2022. godini, ICN je ukazao na sve veći globalni nedostatak medicinskih sestara – koji bi prema nekim računima mogao biti i do 30 miliona do 2030. godine – i sve veći broj medicinskih sestara koje izražavaju želju da napuste profesiju.

Đurđica Šljapić je izjavila: “Svet se još uvek bori sa jednom Pandemijom  bez presedana koja je promenila naše živote, naše zdravstvene sisteme — i našu zdravstvenu radnu snagu.

MEDICINSKE SESTRE I BABICE su uvek obavljale ključnu ulogu na brizi za ugrožene u našim zajednicama.

POSVEĆENOST, I VREDNOST koju su pokazale medicinske sestre i babice tokom Pandemije, često uz lični gubitak, je stavio do znanja da su nezamenljivi  za dobro funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite i nege. Vreme je da se osigura da su ove profesije BUDU PRIZNATE, CENJENE I PODRŽANE..

savez zdravstvenih radnika zrenjanin 001
Đurđica Šljapić

Zbog toga je nova mapa puta koja će voditi implementaciju the Global Strategic Directions for Nursing and Midwifery for Evropski region SZO dolazi u tako ključnom trenutku. Kroz Mapu puta radićemo u narednih pet godina kako bi se osiguralo da medicinske sestre i babice imaju kapacitet da doprinose ključnim oblastima javnog zdravlja, primarne zaštite, dugotrajne nege i oporavka posle COVID-19.“

Stavićemo ovo u praksi kroz: relevantno obrazovanje, poboljšane radne uslove, unapređenje mogućnosti liderstva I jasne puteve karijere. Dobrobit,fizičko stanje i mentalno zdravlje medicinskih sestara i babica je neproporcionalno pogođeno. I tragično, medicinske sestre i babice su najviše umrle od COVID-19 (oko 115.000 u svetu). Ovo ugrožava bezbednost i održivost naših zdravstvenih sistema i, koči napredak u borbi protiv rodne nejednakosti u pretežno ženskoj radnoj snazi .

ŠTA PREDUZETI:

Potrebu za jačim zdravstvenim podacima upravljanje, kroz globalni okvir, za poboljšanje upravljanja i zaštite pacijenata prava. Bezbedni,i odgovarajući uslovi rada. Zadržavanje kvalifikovanih zdravstvenih radnika. Maksimizirati ulaganja u zdravstveno obrazovanje i obuku. Mere za izbegavanje iscrpljenosti, trauma mentalnog zdravlja i izazvanih sagorevanjem. Sprečavanje nasilja na radnom mestu; Obezbeđujući da zdravstveni radnici svuda u svetu imaju pristup ličnoj zaštiti i opremu, imunizaciju i druge protiv mere s obzirom na njihov veći rizik od izloženost.

ZABRINUTOST:

Nedostatak radne snage – MEDICINSKIH SESTARA. Penzionisanje generacije. Migracije sestrinske  radne  snage. Sve veći broj hroničnih pacijenata. Starosna struktura. Sve veći zahtevi i dostupnost tehnoloških inovacija. Nove uloge,nove veštine. Veći broj prekvalifikacije-Nekompetentnost. Prebacivanje kompetencije. Nove odgovornosti za sestrinsku radnu snagu.

Dobitnici  Srebrnog  znaka za 2023. godinu

Baračkov Marija – Dom za odrasla i stara lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ Novi Bečej
Jeličić Tihana – Dom zdravlja „Dr B. Vrebalov“ Zrenjanin

Golušin Ivana – Dom zdravlja „Dr B. vrebalov“ Zrenjanin
Miletić Dragica – Opšta bolnica „ Dr Đ. Joanović“ Zrenjuanin
Prec Svetlana – Opšta bolnica „Dr Đ. Joanović“ Zrenjanin
Rajić Cena – Dom zdravlja Novi Bečej

Dobitnici povelja za 2023. godinu iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin: Adamov Mirjana, Zumberović Otilija, Kačar Borka, Sekulić Magdalena i Čanković Milan.

Dobitnici povelja za 2023. godinu iz Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin: Kovačević Marija, Saravolac Violeta, Mihajlov Željka i Sarić Persa.
Dom zdravlja Novi Bečej – Stankov Jasna .
Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“ Melenci – Dologušin Ankica i Kohajm Nemanja.
Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ Zrenjanin – Gaborov Vukica.

Posebne povelje za 2023. Godinu:

Blanuša Aleksandar – vlasnik i urednik portala volimzrenjanin.com

Jovan Drndak Njegović  – urednik fotografije lista Zrenjanin Dalibor Bubnjević – direktor i glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin Kabinet Gradonačelnika Radmila Nešić predsednik Saveza udruženja zdravstenih radnika Srbije

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px