U Zrenjaninu obeležen Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti kulture

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Juče je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin organizaciji „Svetosavlja“ organizovana svečanost povodom Dana Ćirila i Metodija – Dana slovenske pismenosti i kulture, u znak sećanja na Ćirila i Metodija, osnivače slovenske književnosti i tvorce prvog slovenskog pisma.

dan cirila i metodija svetosavlje 004
Narodni muzej Zrenjanin
dan cirila i metodija svetosavlje 005
Narodni muzej Zrenjanin

I ovaj događaj ispratila je dežurna ekipa portala volimzrenjanin.com

Na svečanosti su govorili protojerej dr Ninoslav Kačarić, paroh pri hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu i Nenad Gugl, profesor srpskog jezika i kao domaćin Dragan Vidaković, predsednik udruženja “Svetosavlje” iz Zrenjanina.

Propovedanje na slovenskom jeziku, koje je vezano za misionarsku delatnost Ćirila i Metodija, imalo je odlučujući značaj za širenje hrišćanstva među Južnim Slovenima i nastanak njihove srednjovekovne kulture. Oni su svojom delatnošću stvorili preduslove za početak slovenske pismenosti i kulture, zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, kao državni praznik ustanovljen je 2019. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Odluka je donesena na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a podržali su je Matica srpska, Srpska prvoslavna crkva i Filološki fakultet u Beogradu. Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture obeležava se i u drugim slovenskim zemljama kao što su: Rusija, Ukrajina, Poljska, Severna Makedonija, Bugarska, Češka i Slovačka. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, takođe slave ovaj praznik.

Više fotografija pogledajte na našoj fb stranici OVDE

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Зрењанин град актуелности“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022