Polaganjem venaca na spomen-obeležja u Zrenjaninu obeležena godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Zrenjanin – godišnjica oslobođenja

Podelite vest

Gradonačelnik povodom godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu: jedan od sudbonosnih datuma iz prošlosti grada Zrenjanina

Polaganjem venaca na spomen-obeležja, prijemom za predstavnike ambasade Ruske Federacije u Srbiji, garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata u Gradskoj kući, i prigodnom izložbom u Narodnom muzeju, obeležena je 78. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

dan oslobodjenja zrenjanina 027
godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Obeležavanju Dana oslobođenja prisustvovao je ataše za kulturu ambasade Ruske Federacije u Srbiji Viktor Soboljkov, koji je odao počast svojim sunarodnicima, vojnicima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada i srednjeg Banata, prvih oktobarskih dana 1944. godine. Prijemu kod gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Rajko Kapelan, Snežana Vučurević i Dragica Ilić, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović, načelnik Gradske uprave Miloš Korolija, kao i delegacija zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, na čelu s komandantom, pukovnikom Aleksandrom Dedićem i predstavnici gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR.

Jedno od mesta na kojima su vojnici Crvene armije bili sahranjeni u periodu od 1944. do 1962. godine je i “Plankova bašta”, park kod Kulturnog centra Zrenjanina. Na tom mestu podignut je 1947. godine spomenik “Rotonda”, koji je u potpunosti obnovljen ove godine. Na šezdesetu godišnjicu od prenosa posmrtnih ostataka poginulih vojnika i sedamdeset petu od gradnje spomenika, vence i cveće su danas na spomenik položili predstavnici Grada Zrenjanina, garnizona Vojske Srbije i ataše Viktor Soboljkov. U delegaciji Grada Zrenjanina bili su predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i načelnik Gradske uprave Miloš Korolija

Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti u spomen-parku na Bagljašu prisustvovali su i učenici dva odeljenja četvrtog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš”, kojima je njihov stariji drug, istaknuti učenik osmog razreda Luka Brajić, ispričao šta predstavlja i koliko je značajan Dan oslobođenja i zašto se venci polažu baš na tom mestu. 
 
U spomen-kosturnici u parku na Bagljašu sahranjeno je 220 pripadnika Crvene armije, a njihovi posmrtni ostaci preneti su na ovo mesto sa različitih lokacija 1962. godine. Uz atašea Soboljkova, počast su im, u ime Grada Zrenjanina, odali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić. Vence su položile i delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin i ruske kompanije “Borec Srbija”, koja posluje u našem gradu.

Obraćajući se na ceremoniji ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu jedan od sudbonosnih datuma iz prošlosti grada Zrenjanina. 

– To je datum kada je na ovom prostoru pobeđen fašizam, kada je oterano najveće zlo u istoriji čovečanstva, koje je odnelo milione žrtava i izazvalo do tada nezamisliva stradanja čitavih naroda. Zrenjanin je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, zahvaljujući neustrašivim vojnicima Crvene armije i banatskih partizanskih odreda iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Višednevne borbe s poslednjim snagama okupatora bile su teške i mučne. U njima je živote položilo 220 boraca Crvene armije, kojima smo i danas, kao i svih prethodnih godina, odali posebnu počast za ono najvrednije što su ostavili našem narodu i našoj zemlji – svoje živote. Hiljadama kilometara daleko od svog zavičaja, ostali su na večnoj straži u našem gradu i briga o mestima na kojima oni počivaju naša je sveta dužnost i obaveza – poručio je Salapura i dodao da je danas cveće položeno i na spomenik u parku kod Kulturnog centra. 

– Na šezdesetu godišnjicu od prenosa njihovih ostataka u zajedničku grobnicu na Bagljašu, obnovili smo i ovaj spomenik i posebno istakli natpis na njemu: “Slava herojima palim u borbi protiv fašizma 1944. godine”. Uspomenu na ljude i događaje iz oba svetska rata negujemo i čuvamo i kroz obnovu spomenika i podsetiću da smo u prethodne četiri godine obnovili osam spomenika iz Drugog svetskog rata i uredili prostor oko još nekih, kao i da je obnovljeno i više obeležja iz Prvog svetskog rata – kazao je gradonačelnik.

Nakon ceremonije, prisutni su posetili i Narodni muzej, gde je povodom Dana oslobođenja grada, postavljena izložba “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar 1944. godine”.

Na deset panoa prikazane su fotografije ulaska Crvene armije, oslobođenja grada, kao i opštenarodnog slavlja. Jedan pano posvećen je X Vojvođanskoj brigadi, a jedan različitim događajima iz posleratnog perioda, 1945. i 1946. godine. Mesto dešavanja je Petrovgrad, odnosno Zrenjanin. Većina fotografija su vlasništvo Muzeja Vojvodine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px