Završnica Biskupijske sinode: Do kraja nedelje Sinodalni dani u Zrenjaninu

SINODALNI DANI

U Zrenjaninu će se od 28. do 30. maja održati Sinodalni dani, završnica Biskupijske sinode, koju je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet otvorio u decembru 2017. godine.

sinoda zrenjaninske biskupije 008
gospođa Klara Antonija Čisar
sinoda zrenjaninske biskupije 016
dr Ladislav Nemet, Zrenjaninski biskup

O Sinodi i Sinodalnim danima danas su na konferenciji za novinare govorili Klara Antonija Čisar, profesorica Teološkog fakulteta u Lincu, i dr Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup.

– Sinoda je u katoličkom svetu ono što je u pravoslavnom sabornost. U radu Sinode kod nas ravnopravno učestvuju i svetovna lica, istaknuti pojednici i aktivni vernici. Teme o kojima ćemo razgovarati na zasedanju Sinode su porodica, demografija, ekumenska saradnja, pitanje mladih, materijalnih izvora…

Jednom rečju, želimo da razgovaramo o svim aspektima crkvenog života u Banatu. Teme su iz sadašnjeg trenutka, ali glavni cilj je donošenje programa i smernica za budućnost – istakao je dr Nemet.

sinoda zrenjaninske biskupije 014
Konferencija za novinare
sinoda zrenjaninske biskupije 007
Konferencija za novinare

Sinoda počinje misom u petak, a na misu specijalno iz Budimpešte stiže krst napravljen za euharistijski kongres koji će se u septembru održati u Budimpešti. Tom kongresu će prisustvovati i papa Franja.

U subotu, u 22 sata, na balustradi tornja na Katoličkoj katedrali biće održan koncert zrenjaninskog duvačkog orkestra i jedne muzičke grupe koju vodi profesorica Marta Ronto. Katedrala će te večeri dobiti posebno osvetljenje.

Sinoda završava rad misom u nedelju, kojoj će prisustvovati 20 biskupa, jedan kardinal i tri ambasadora Svete stolice. Misu će direktno prenositi Radio televizija Vojvodine.

sinoda zrenjaninske biskupije 025
DR LADISLAV NEMET i KLARA ANTONIJA ČISAR
sinoda zrenjaninske biskupije 010
Konferencija za novinare
sinoda zrenjaninske biskupije 001
Konferencija za novinare
sinoda zrenjaninske biskupije 024
Konferencija za novinare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *