U šetnji gradskim ulicama, povodom Svetskog dana belog štapa

Zrenjanin – Svetski dan belog štapa

Podelite vest

Međunarodni dan slepih – Svetski dan belog štapa, 15. oktobar, obeležen je juče u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Zrenjanin.

Nakon skupa u prostorijama organizacije, organizovana je šetnja centralnim ulicama, sve do Gradske kuće. Obeležavanju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je, potom, zajedno s predsednikom organizacije Atilom Križikom, na čelu grupe prošetao celom trasom od prostorija organizacije u Miletićevoj ulici.

Obraćajući se članovima Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih i njihovim gostima, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i u svoje lično ime, zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da lokalna samouprava uvek tu kada je ova organizacija u pitanju i pomaže koliko je moguće.

dan belog stapa 2022 006

– Drago mi je kada čujem od samih članova i rukovodstva da smo u rešavanju nekih problema i ukupnim odnosom prema organizaciji slepih i slabovidih istaknuti kao primer među lokalnim samoupravama u našoj zemlji. Naravno, uvek postoje stvari koje treba rešavati u nekom narednom periodu. Žao mi je što na ovim skupovima nema predstavnika iz drugih lokalnih samouprava, jer je u pitanju ipak regionalna organizacija i dobro bi bilo da se u njen rad uključe i slepa lica s teritorije drugih opština – rekao je Santovac.   

Dodao je da se i ova šetnja organizuje s ciljem neposrednog upoznavanja s problemima s kojima se slepi i slabovidi susreću u svakodnevnom kretanju.

– Problemi se kreću od onih fizičke prirode, kada je potrebno poboljšati i rešavati pristupačnost okruženja u kom se ova lica kreću, uvesti možda neke zvučne semafore, ali su mnogo češći problemi koji su uslovljeni nepažnjom, nerazumevanjem i nebrigom sugrađana, od neuslovnog parkiranja motornih vozila i bicikala, do postavljanja različitih reklamnih panoa i drugih prepreka na trotoare i staze kojima se kreću svi pešaci, pa i oni koji su slepi i slabovidi – ukazao je Santovac.

dan belog stapa 2022 011

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin Atila Križik rekao je da organizacija trenutno broji 326 članova svih starosnih dobi i pokriva teritoriju grada Zrenjanina i svih srednjebanatskih opština.

dan belog stapa 2022 008

– Naš najmlađi član je devojčica od tri godine, imamo nekoliko članova školskog uzrasta, dece koja su u inkluzivnom obrazovanju i u školi za decu oštećenog vida. S lokalnom samoupravom ostvarujemo odličnu saradnju i posebno se na tome zahvaljujem gradonačelniku, njegovom zameniku i Odeljenju za društvene delatnosti, koje pruža dobru podršku deci koja su u procesu obrazovanja, obezbeđuje im lične asistente i putne troškove. Možemo reći da u Srbiji prednjačimo u tome i da nas drugi gradovi uzimaju kao primer – istakao je Križik i dodao da se danas obeležava Dan belog štapa, jer je beli štap simbol nezavisnosti, slobode, samostalnosti i poverenja slepih i slabovidih osoba.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px