U Savremenoj galeriji Zrenjanin sinoć održan koncert Glas i marimba

Zrenjanin – Savremena galerija Zrenjanin

Podelite vest

Koncert pod nazivom Glas i marimba održan je sinoć, 24. novembra, u salonu Savremene galerije Zrenjanin. Učesnici su bili Radoslava Vorgić Žuržovan – sopran i Darko Karlečik – marimba.

Da podsetimo:

Projekat podrazumeva raspisivanje konkursa i angažovanje mladih kompozitora iz Srbije da komponuju originalne kompozicije za ansambl koji čine sopran i marimba. 

Na taj način mladi autori u oblasti umetničke muzike se promoviše i bogati se repertoar savremene srpske muzike. 

Iako je srpska umetnička muzika bogata u repertoaru vokalne muzike, postoji i dalje nedostatak dela pisanih za ovakav sastav, koji podrazumeva zajedničko muziciranje glasa sa instrumentom.

Marimba, koja je modernizovana u 20.veku, ima velik dijapazon mogućnosti, kao relativno mlad instrument je novitet na umetničkoj muzičkoj sceni i, kao temperovan instrument porodice perkusija, svojom bojom i plemenitošću zvuka zajedno sa glasom predstavlja idiličan muzički spoj.

Cilj ovog projekta je da se stimuliše savremeno domaće stvaralaštvo u oblasti umetničke muzike. Kako srpska muzika ima bogatu tradiciju negovanja vokalne muzike, pre svega u domenu solo pesme, ovaj projekat doprinosi daljem obogaćenju repertoara u oblasti kamernog vokalnog izvođaštva.

Time se daje prilika mladim kompozitorima da stvaraju nova dela u gotovo savršenim uslovima, sa obezbeđenim ansamblom koji tu muziku izvodi, a njihova dela se trajno beleže i trajaće po okončanju ovog projekta.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px