U Kulturnom centru Zrenjanina 5. maja otvaranje izložbe „Daske koje znače više od života“

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije realizuje projekat “Daske koje znače više od života”. U okviru projekta organizuje se istoimena izložba koja će se zrenjaninskoj publici predstaviti u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra od 5. do 16. maja u Velikom salonu. Izložba se otvara u petak, 5. maja u 12 časova.

Projekat se realizuje uz saradnju i podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu. Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstaviće se istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta.

Ova izložbena priča, putujući kroz vreme, izdvaja najznačajnije trenutke formiranja i ustanovljenja srpskog teatra počevši od Knjaževsko-serpskog teatra osnovanog od strane Joakima Vujića, beogradskog Tetra na Đumruku pokrenutom od strane Jovana Sterije Popovića i Atanasija Nikolića kao prvog profesionalnog, državnog pozorišta sa stalnim repertoarom do osnivanja Narodnog pozorišta i njegovog prvog ansambla, podseća nas i na pozorišne priče vezane za Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Govori o putujućim pozorišnim družinama, o osnivanju ansambla Opere i Baleta u Narodnom pozorištu i o početku rada mnogih drugih pozorišta kako u Beogradu tako i u drugim gradovima.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022