U jeku berbe beleže se slabiji prinosi i više cene voća – rod voća niži za 30-40 odsto!

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Berba voća u Srednjobanatskom okrugu doseže svoj maksimum. Zbog uticaja suše i vremenskih (ne)prilika, ovo je godina sa dosta oscilacija kako u prinosu tako i u kvalitetu plodova. Sam početak vegetacije obeležila je pojava kasnih prolećnih mrazeva, koji su značajno umanjili rod kajsije za 70-90 odsto, trešnje za 40 i šljive za oko 30%. Česte pojave olujnog vetra i grada, dodatno su oslabile voćne zasade u vrlo osetljivoj fenofazi zametnutih plodića.

Uz stručne savete o primeni korektivne rezidbe i određenim hemijskim tretmanima, sprečena je ozbiljnija infekcija biljaka.

Međutim, oštećeni plodovi nikada se ne mogu potpuno regenerisati, oni imaju izuzetno nisku tržišnu vrednost i praktično postaju samo sirovina za određeni vid prerade. Dug sušni period i nedostatak vlage poslednjih meseci, doprinose ubrzanom zrenju plodova. U takvim stresnim uslovima dolazi do masovnijeg odbacivanja plodova posebno kod koštičavih voćnih vrsta. Zabrinjavajuća je ova pojava kod znatno otpornijih voćnih vrsta, oraha i leske.

Prvi plodovi ranih sorti trešanja („karmen”, „grejs star”…) na tržište su se pojavili već početkom juna meseca, sa nešto nižim prinosima, ali dobrim kvalitetom i udelom prve klase preko 80 %.

Hladan talas u aprilu mesecu, odložio je berbu jagode za čak dve-tri nedelje. S obzirom na smanjenu ponudu ovog voća u jednom trenutku cena se kretala i do 300 dinara za kilogram.

U prethodnih 4-5 godina, naglo je poraslo intresovanje proizvođača za podizanjem zasada oblačinske višnje, koja trenutno u našem regionu zauzima površine od oko 400 hektara.

sljive pss 1

Razlog tome prvenstveno je stabilna cena i mogućnost obavljanja većine agrotehničkih mera mehanizovano sa minimalnim angažovanjem sezonske radne snage. U zavisnosti od regiona , ove godine otkupna cena prve klase višnje kretala se 60-70 dinara, a druge 40-50 din/kg.

Proizvodnju kajsije, koja se tradicionalno gaji u Vojvodini, još uvek karakteriše dosta nizak nivo tehnologije i nestabilni prinosi. Vodeće sorte u plantažnim zasadima su NS-4, NS-6, „novosadska rodna”, „ambrozija”, „cegledi bibor” i „roksana”.

Najveći deo proizvodnje kajsije namenjen je preradi (džem, rakija) dok se znatno manji deo koristi kao stona. Berba maline sada je u punom jeku, a proizvođači su, kao retko kad, zadovoljni otkupnom cenom. Za ekstra klasu cena maline na veliko kreće se 500-600 dinara, dok na malo dostiže i do 800 din/ kg.

kajsije

U individualnom sektoru proizvodnja šljive je uglavnom ekstenzivna uz minimalnu primenu agro i pomotehnike. Karakterišu je sorte „stenli”, „čačanska rodna”, „čačanska lepotica”, „čačanski šećer”, pretežno namenjene preradi.

Maja Martinov, master voćarstva, PSS Zrenjanin za list Zrenjanin

Opširnije na sajtu PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px