U Gradskoj narodnoj biblioteci u tinejdž kutku održana radionica sa temom aktivizma za mlade

Zrenjanin - Gradska narodna biblioteka

U tinejdž kutku održana je radionica sa temom aktivizma za mlade, ovoga puta kroz prosvetu i kulturu. Gosti su bili profesori Zrenjaninske gimnazije, Edi Daruši i Senka Jankov i predstavnici Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju (CEKOM), Smiljana Tucakov i Predrag Karanjac.

Razgovarali smo i radili sa osmacima iz OŠ Vuk Karadžić i nastavnicama, Sanjom Popov i Aleksandrom Isakov Stankov.

Profesorica sociologije, Senka Jankov, govorila je o aktivizmu kao jako bitnom i celoživotnom procesu koji za cilj ima razvoj kritičkog mišljenja, empatije i solidarnosti, kao i aktivno sudelovanje mladih u životu svoje zajednice. Senka je predstavila ukratko neke od projekata koje realizuje u svojoj školi, a koji se tiču kulture sećanja, govora mržnje, važnosti korišćenja glasačkog prava, rodne ravnopravnosti itd, sa željom da oslika spremnost mladih da otvoreno razgovaraju o svim temama, pa i o onim koje odrasli kvalifikuju kao „teške“ ili „nezgodne“.

I članovi Cekoma, u čijem radu mladi mogu besplatno učestvovati, govorili su o važnosti angažovanja mladih kroz kulturu, kroz dramske procese, i o razvoju tolerancije, negovanju interkulturalnosti i empatije u društvu, ali i podizanju ekološke svesti.

Sa Smiljanom smo razgovarali o muzičkom spotu koji je nedavno „izašao“, u saradnji sa Art Aparatom, horom Svi UGLAS i pevačicom Zejnom. Učesnici radionice su slušali pesmu „Chaje šukarije“, koju, sa Zejnom, izvode đaci Prve beogradske gimnazije, đaci OŠ Jovan Šerbanović iz Petrovca i mladi iz udruženja Cekom i TO teatra i naravno mladi korisnici Svratišta za decu. Predrag Karanjac govorio je o radu sa mladima na predstavi „Svi ti usamljeni ljudi”, koja je nastala kao rezultat promišljanja mladih članova Cekoma o temi koju su sami izabrali, o usamljenosti. Predstavu su osmaci prethodno imali prilike i da gledaju u Kulturnom centru. Kako se na zabavan i inovativan način može govoriti o ekološkim problemima, Cekomovci su pokazali i kroz songove nastale u saradnji sa Anom Vrbaški i Markom Dinjaškim, gde se koristi telo kao instrument (perkusije).

Profesor filozofije, Edi Daruši, predstavio je, takođe, samo deo fenomenalnih projekata koje realizuje sa svojim đacima, a zatim je dao reč samim gimnazijalcima. Predstavili su se neki od članova sekcije Kreativni gimnazijalci, a Marija, Matija i Gavrilo predstavili su osmacima svoj rad u timu „Need for Green”, i rešenja koja su implementirali u svom gradu u okviru UPSHIFT projekta, a koji se bavi problemom zagađenja vazduha. Edijevi đaci, takođe, učenička kompanija „Black Out”, predstavili su svoju nagrađenu društvenu igru kojom se na zanimljiv i duhovit način adresiraju ozbiljni problem bolesti zavisnosti.

Gimnazijalci i Cekomovci su, zatim, tokom drugog dela radionice, od govornika postali mentor i sa osmacima su radili na detektovanju i mogućem rešavanju nekog lokalnog problema zajednice. Dogovorena su odmah i buduća druženja. Ovo je druga radionica posvećena temi aktivizma i mladih u Zrenjaninu, i biće ih još. Na prošloj tribini govorile su Radmila Trebovac (Cirkuzzzanti), Tara Rukeci (ZSF) i Tara Vlaisavljević (Zelene šape). Radionicu su realizovali bibliotekari, Tanja Ćirić i Vladimir Tot. Nastavljamo da tražimo i predstavljamo dobre prakse aktivizma za mlade.

foto: Vladimir Tot, tekst Tanja Ćirić

#tinejdžkutak #mladi #zrbiblio #zrenjaninskagimnazija #ošvukkaradžić #aktivizam #biblioteka

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px