U Četvrtak otvaranje izložbe Zorana Tešanovića „Molekuli lepše budućnosti“

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Izložba radova slikara Zorana Tešanovića pod nazivom „Molekuli lepše budućnosti“ biće otvorena u četvrtak, 9. juna 2022, u 20 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na izložbi će se naći odabrani radovi  iz opusa ovog umetnika,  razvrstani (podeljeni) u nekoliko zasebnih tematskih celina. Najzastupljenija će biti aktuelna produkcija. Postavka je koncipirana kao humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo. Nadležni kustos izložbe je Dušan Marinković, viši kustos zrenjaninskog muzeja.

„Kada je umetnik dugo prisutan na likovnoj sceni, potpuno je normalno da proveri koliko je njegov opus relevantan u današnjem vremenu. Da li savremena osećajnost živi u njegovom delu. Ideje ne bi smele da se tokom vremena deformišu, nego da se spontano i neometano razvijaju.

tesanovic pedro paramo ulje akril na platnu 2021

Za pravu, veliku retrospektivu još je rano, ali za jedno moguće, seriozno iščitavanje pređenog puta, kroz izbor radova svakako je dobar trenutak“ kaže Tešanović uoči otvaranja izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Biografija:

Zoran Tešanović rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića. Poslediplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Do sada je imao dvadeset samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu. Radovi Zorana Tešanovića nalaze se u važnim privatnim i muzejskim kolekcijama. Dobio je nekoliko značajnih nagrada i priznanja iz oblasti likovnih umetnosti. Radi kao slobodni umetnik. Živi u Sečnju.

tesanovic konfiguracija ulje na platnu 2021

U tekstu kataloga izložbe prof. dr Nikola Šuica je zapisao:

„Zoran Tešanović nastavio je da niže koloplete motivskih figurativnih razlaganja, da produbljuje ironijske rebuse i zavodljiva pružanja uvedenih rekvizita. Njegova umetnost je već duže od tri decenije pročišćeno zaveštanje s jedne strane, tradicije iskošenog osmatranja sveta, a sa druge i suptilne nadgradnje opštih okolnosti. Pitoreskna i stilizovana avantura suočenih kontrasta slikarski je dosledno utemeljena ka kolopletu predmetnih opažajnih dokaza. Očigledan je Tešanovićev  strpljivi ritam poigravanja na ruševinama neke davne idilično očekivane završnice metaforičnih molekula.“

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px