Turski Begej na Carskoj bari ponovo plovan zahvaljujući projektu Rezervata prirode

Zrenjanin – Turski Begej

Podelite vest

U skladu sa Rešenjem o uslovima zaštite prirode, prilikom rekonstrukcije i revitalizacije Turskog Begeja u SRP „Carska bara“ a nakon izrade Geotehničkih elaborata i Elaborata o izmuljivanju Turskog Begeja, pristupili smo revitalizaciji Turskog Begeja, koji se nalazi u 3. zoni zaštite, kako je to prikazano na slikama.

Radovi su finansirani od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Izvođač radova je bilo Vodoprivredno privredno preduzeće „Srednji Banat“ D.O.O iz Zrenjanina. Vreme nas je dobro poslužilo, obzirom da smo u decembru mesecu i da se radovi ne mogu sprovoditi od februara do jula meseca zbog gnežđenja ptica.

Na početku se može videti da je Turski Begej bio u potpunosti zarastao u trsku i neprotočan kao i da nije vršio funkciju zbog koje postoji a to je snabdevanje vodom Carske bare i Vojtine Mlake.

S tim u vezi, pristupilo se uklanjanju trske i mulja kao i znatne količine alohtone vegetacije (mnogo kiselog drveta, ringlova, bresta,…) pri formiranju inspekcijske staze, definisanje kota dna ulivnog dela Turskog Begeja u Stari Begej.

Korito Turskog Begeja smo očistili za onoliko koliko smo imali novca na raspolaganju. Ono što je najvažnije je da ponovo postoji vodeni kontakt između Starog Begeja i Turskog Begeja.Taj poslednji deo posla je sprovela Čuvarska služba koja je uradila i kompletan pripremni deo radova (krčenje i čišćenje terena).

Posao nije završen, neophodno je čišćenje još nekoliko stotina metara kada će Turski Begej biti u potpunosti u funkciji za koju je predviđen.

Posao nije završen, neophodno je čišćenje još nekoliko stotina metara kada će Turski Begej biti u potpunosti u funkciji za koju je predviđen.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022