NAJAVA: Tribina „O fabrikama i radnicima kroz prizmu Kombinata Servo Mihalj”

Ponedeljak, 21.08.2023. u 19h, Atrijum Narodnog muzeja Zrenjanin

Tribina pod naslovom „O fabrikama i radnicima kroz prizmu Kombinata Servo Mihalj” biće održana u ponedeljak, 21. avgusta 2023, u 19 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Učesnici će biti Milorad Felbab, bivši generalni direktor Kombinata „Servo Mihalj”, Borislav Umićević, vlasnik „UM-ING” (Umićević inženjering), Erne Lazar, koautor različitih stručnih tekstova o privredi Zrenjanina i Srđan Priljeva, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin i moderator tribine.

Nakon tribine u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličeno stručno vođenje kroz izložbu „O fabrikama i radnicima”, a govoriće autori izložbe Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba „O fabrikama i rad¬nicima”, koju su priredili Muzej Jugoslavije i Muzej nauke i tehnike i koju posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin mogu pogledati do 30. avgusta 2023,  jednim delom posvećena je i Industrijsko-polјoprivrednom kombinatu „Servo Mihalј” i privredno-ekonomskim razvoju Zrenjanina tokom druge polovine dvadesetog veka.

Kombinat „Servo Mihalј” je osnovan 1953. godine, a kao ekonomsko-društvena kategorija postojao je skoro četiri decenije. Ukupno 35 raznorodnih ekonomskih subjekata činilo je Kombinat tokom njegovih zlatnih godina u sedmoj i osmoj deceniji dvadesetog veka. U trenucima pre raspada SFRJ, Kombinat je zapošlјavo 16.500 lјudi, čineći kičmu industrijske i polјoprivredne proizvodnje u Banatu. U vlasništvu Kombinata nalazilo se i 16.500 hektara zemlјe, a tokom 1987. godine finansijski obim proizvodnje premašio je vrednost od milijardu dolara.

Izložba o „Fabrikama i radnicima” predstavlja industrijalizaciju na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas kroz pet industrijskih lokaliteta: rudnika u Boru i Majdanpeku, tekstilne industrije u Leskovcu, Elektronske industrije Niš, Kombinata „Servo Mihalj” u Zrenjaninu i Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022