U Atrijumu Narodnog muzeja održana tribina pod nazivom „O fabrikama i radnicima kroz prizmu Kombinata Servo Mihalj”

Zrenjanin - Atrijum Narodnog muzeja

Juče je u Atrijumu narodnog muzeja Zrenjanina održana tribina pod nazivom „O fabrikama i radnicima kroz prizmu Kombinata Servo Mihalj” a kojoj su govorili Milorad Felbab, bivši generalni direktor Kombinata „Servo Mihalj”, Borislav Umićević, vlasnik „UM-ING” (Umićević inženjering), Erne Lazar, koautor različitih stručnih tekstova o privredi Zrenjanina i Srđan Priljeva, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin koji je ujedno bio i moderator tribine.

Obraćajući se novinarima pre počeka tribine, Lazar Erne je rekao:

„Tema večerašnje izložbe su fabrike i radnici, a iz Zrenjanina je uzet kombinat „Servo Mihalj“ kao tada najrazvijeniji poljoprivredno industrijski kombinat još za vreme Jugoslavije. Taj kombinat obezbedio je horizontalnu  i vertikalnu poslovnu povezanost svih aktera, 21 000 radnika je zapošljavao i takve benefite kakve je taj radnik imao u kombinatu, neće više nikada imati ni jedan zaposleni, jer su čak 8 različitih benefita imali, a najveći je bio stambeno zbrinjavanje, zatim zdravstveno zbrinjavanje, topli obrok za sve tri smene, sportske i kulturne aktivnosti, obrazovne benefite. Kombinat je toliko snažan bio da je imao 10 doktora nauka i 40 magistara među zaposlenima, nekoliko hiljada visoko stručnih zaposlenih koji su učestvovali u kreiranju  i razvojne i poslovne politike.“ rekao je Lazar Erne.

S leva na desno: Bora Umićević, Milorad Felbab, Srđan Priljeva i Lazar Erne.

Svoje viđenje postojanja kombinata i njegov krah ukratako je opisao i Bora Umićević vlasnik izuzetno uspešne zrenjaninske kompanije „UM-ING”.

„Uslovi i ambijent u kome poslujete diktiraju organizacione forme koje daju najbolje rezultate. Vi ne možete da uporedite današnji ambijent za poslovanje u odnosu na onaj kada je kombinat funkcionisao i kad je nastao u smislu, pre svega razmene informacija, koja se danas nezamislivo razvila, tada ljudi nisu imali kontakte jedni sa drugima, udruživanje je bilo neophodn da bi omogućio plasman na treće tržište.”

“Po mom mišljenju jedan od osnovnih razloga za udruživanje u kombinat, koji je bio grandiozan poduhvat gde sam i ja započeo svoj radni vek i svašta naučio, je i ta fuzija između poljoprivrede i industrijske proizvodnje u smislu prodora nauke  koja se negovala na nivou instituta koju je trebalo onda primeniti u poljoprivrednom preduzeću. Pitanje je da li bi u današnjim uslovima mogao da opstane takav sistem, danas privredni subjekti moraju mnogo brže da se prilagođavaju tržištu, promenama, a kombinat je bio veliki, ali to je inertan sistem koji ne može da reaguje tako brzo kao recimo jedan pravni subjekt danas.“ zaključio je Bora Umićević.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022