Da li znate šta predstavljaju tri velika vitraža Eduarda Kracmana na Gradskoj kući ?

Zrenjanin - Gradska kuća

Nad glavnim spiralnim stepeništem zgrade Gradske kuće u Zrenjaninu nalaze se tri najveća i najlepša vitraža koja predstavljaju simbolično – Mudrost, Pravdu i Moć.

sva tri crno
Sva tri vitraža zajedno - kliknite na sliku da je uvećate

Delo su Eduarda Kracmana (Prag, 1847- Beč, 1922), najpoznatijeg vitražiste druge polovine 19. veka u Mađarskoj i sina poznatog češkog slikara Gustava Kracmana. Posebno se ističu njegovi vitraži postavljeni u crkvama u Beču, Bratislavi, Budimpešti, Klužu i Oradei. 

Zrenjaninski vitraži, postavljeni na otvorima ka Gradskoj bašti, osim dekorativne funkcije imaju i umetničku vrednost. Vitraži su urađeni zahvaljujući prilozima plemstva datim za popravku zgrade nakon požara 1902. godine i u donjem desnom uglu svakog od njih prikazani su grbovi plemićkih porodica.

Za vreme jednog katastrofalnog nevremena pre nešto više od 15 godina jedan deo vitraža je uništen.

Rekonstrukcija je obavljena u somborskom Ateljeu za vitraž “Stanišić“… Trag o autoru ostao je sačuvan na vitražu na pregradnim vratima desnog krila zgrade, koja su nekada, hodnikom na spratu, odvajala stambene odaje Velikog župana od njegovog radnog kabineta. Kracmanov potpis na staklu neprocenjivo je svedočanstvo o vremenu od pre, sada već punih 114 godina, kada nijedan detalj na zgradi i njenom enterijeru nije prepuštan slučaju.

I vrata na ulazu u novo, južno krilo krilo zgrade, takođe su posedovala vitraže, sada zamenjene staklom. U vitražima su urađeni i prozori u svečanoj, baroknoj sali, prema balkonu zgrade i gradskom trgu.

Na vitražu koji se nalazi kraj levog stepenišnog kraka i koji personifikuje „Mudrost“ je grb plemićke porodice Nikolić iz Rudne, mesta u rumunskom delu Banata. Baron Fedor Nikolić od Rudne (1836-1903) bio je dobrotvor “Matice srpske” i jedan od kandidata za naslednika Kneza Mihajla Obrenovića. Latinski moto na grbu – Virtutum Nexu – znači “Vrlinom povezani”.

virtutum
Virtutum Nexu

Na središnjem vitražu, „Pravdi“, je grb nemačke plemićke porodice Turn – Taksis (Thurn und Taxis), čiji je knez Egon Turn-Taksis (1832-1892) živeo jedno vreme u Ečki. Moto na grbu, “Perpetua fide”, znači “Vernost u večnosti”.

1 perpetua fide
Perpetua fide

Na vitražu nad desnim stepenišnim krakom, simbolom „Moći“, nalazi se grb porodice Karačonjija iz Beodre (danas Novo Miloševo). Ta porodica, jermenskog porekla, imala je posede u više mesta u Banatu, a Laslo Karačonji od Beodre (1805-1869) se u više navrata nalazio na čelu Torontalske županije. Moto na grbu, “Pietate, honore et perseverantia”, znači “Poštovanjem, čašću i istrajnošću”.

pietate honore
Pietate, honore et perseverantia

Tekst: Grad Zrenjanin – foto: Portal volimzrenjanin.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px