Transparentnost Srbija sprovela istraživanje – Grad Zrenjanin na 21. mestu

Zrenjanin - Transparentnost Srbija

Transparentnost Srbija sprovela istraživanje – Grad Zrenjanin povećao nivo transparentnosti

Transparentnost Srbija i ove godine sprovela je istraživanje „Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji – LTI“, a rezultati su predstavljeni u petak u Beogradu.

Reč je o istraživanju koje je sprovođeno 2015, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine u kome su bile obuhvaćene sve opštine i gradovi u Srbiji, kao i  2017. godine (na uzorku od 15 JLS).  Istraživanje se ove, kao i četiri prethodne, godine sprovodi uz podršku USAID-a.

Na osnovu metodologije ustanovljene 2015. godine ponovo su ocenjene i rangirane sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Ocenjene su i gradske opštine, ali nisu rangirane s obzirom na to da se zbog nejednakih nadležnosti  ne mogu porediti sa JLS.

“Zrenjanin na ovom rangiranju ima indeks 62, na skali od 0 do 100, i nalazi se na 21. mestu od 145 rangiranih JLS. To je bolja ocena i pozicija na listi u odnosu na LTI 2022, kada je ocena bila 53, a Zrenjanin je bio na 39. mestu. U međuvremenu je prosečna ocena na nivou Srbije porasla za tri poena, te sada iznosi 52. S obzirom na to da je maksimalna ocena 100, i da 11 najbolje rangiranih JLS imaju LTI iznad 70, i dalje postoji  potencijal za rast. Pojedini LTI indikatori mere ono što nije zakonska obaveza već dobra praksa, za postizanje pozitivne ocene za pojedine indikatore potrebno je ulaganje resursa, ali postoji i niz mera za povećanje transparentnosti i jačanje poverenja građana koje se, ako postoji politička i administrativna volja, mogu sprovesti brzo i bez značajnog ulaganja resursa. Stoga vas ohrabrujemo da nastavite da radite na povećanju nivoa transparentnosti, da redovno ažurirate već objavljene podatke i razmotrite gde postoji mogućnost rasta” poručili su iz Transparentnosti Srbija.

Dostavljene su i preporuke za unapređenje transparentnosti kao i novi primeri dobre prakse, koji mogu biti od koristi pri preduzimanju mera za povećanje transparentnosti.

Kada je reč o celokupnom istraživanju, rezultati od ove godine pokazuju unapređenje transparentnosti u gotovo dve trećine opština (65%) u poređenju sa prošlom godinom. Najznačajniji porast zabeležen je u kategorijama lokalnog budžeta i informatora o radu. S druge strane, trećina opština beleži niže rezultate nego prošle godine. Najveći pad zabeležen je u kategoriji javnih nabavki i posledica je izmena zakona iz 2020. godine prema kojima su lokalne samouprave u obavezi da informacije o javnim nabavkama objavljuju samo na Portalu javnih nabavki a ne više i na svojim internet stranicama. Rad lokalnih skupština i veća i dalje je najmanje transparentan među organima lokalne samouprave.

FOTO: Transparentnost Srbija

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px