Tomaševac, pretposlednja odrednica aktivnosti “Da nam sela budu bliža”: most gorući problem, skupštinska odluka otvara put za rešavanje

Zrenjanin – Da nam sela budu bliža

Podelite vest

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je juče Tomaševac, pretposlednju odrednicu u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”.

Poseta ovom selu usledila je nakon prošlonedeljne važne skupštinske odluke o usvajanju Plana detaljne regulacije dela obilaznice oko Orlovata, do raskrsnice državnog puta IIA reda br. 130 za Tomaševac, sa drumskim mostom preko reke Tamiš.

Ova saobraćajnica, a posebno novi most, od ključnog su značaja za komunikaciju meštana s gradom, s obzirom da je na postojećem drumsko-železničkom mostu na snazi zabrana saobraćaja, a prelaz preko ustave prema Botošu često je ugrožen poplavama.

Gradonačelnik je predočio meštanima deo planske dokumentacije, usvojene od strane Skupštine grada.

“Ta odluka je značajan korak ka dobijanju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog mosta. U perspektivi će se taj most odvojiti od železničkog, na tome rade i “Putevi Srbije” i ministarstvo (građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), bitno je da je taj projekat uvršten među one od značaja na republičkom nivou. To nije problem koji se može rešiti brzo, ali je ovo najbrži redosled koraka ka krajnjem cilju – izgradnji drumskog mosta. 

Neko prelazno rešenje jeste da napravimo “bajpas”, odnosno da saobraćaj bude moguć sadašnjim atarskim putem između Orlovata i Botoša”, objasnio je gradonačelnik i zamolio meštane Tomaševca za strpljenje, a pre svega, za opreznost prilikom kretanja na postojećem mostu.

Tomaševac je selo u tamiškom priobalju, sa oko 1500 stanovnika, čije se i ime dovodi u vezu sa rekom.

Nekada u sastavu vojne granice monarhije, pretežno je bilo naseljeno Srbima graničarima, a o toj tradiciji svedoči i nekoliko sačuvanih obeležja.

Danas je Tomaševac pitomo seosko naselje, u lepom okruženju, ali sa sličnim problemima kao u drugim sredinama, onih koji se tiču infrastrukture.

Gradonačelnik Salapura, prilikom posete poljoprivrednom gazdinstvu Romanov, uz projekat gradnje novog mosta, istakao je i druge aktivnosti koje su realizovane u prethodnom, ili se planiraju za naredni period.

“Posetili smo porodicu Romanov, sa tri sina, koja zajednički obrađuje ozbiljnu površinu zemlje i vidimo da postoji održivost života na selu, koji nije lak, ali ima perspektivu. U ovom krugu mladih ljudi, koji rade više stotine hektara zemlje, takođe smo se uverili da svoju budućnost vide na selu, ali da im je potrebna i pomoć lokalne samouprave. Zato smo se odlučili za razgovor s njima, da saznamo koji su problemi i kako da ih rešavamo.

U proteklom periodu, a nećemo se na tome zaustaviti, ovde smo asfaltirali ulice 7. jula i Ive Lole Ribara, u toku je izgradnja dugoočekivane eko česme, radovi su i na uređenju groblja, kao i na vatrogasnom domu”, naveo je gradonačelnik.

Kada je u pitanju aktuelna tema, energetska efikasnost, rekao je da je ove godine u toj oblasti investirano 90 miliona dinara.

“Razgovarali smo i potrebi da se poboljša energetska efikasnost u školi u Tomaševcu i u tom smislu grad planira da u narednoj godini uloži značajna sredstva u osnovne škole. Takođe, postoji zainteresovanost za otvaranje mlađe vrtićke grupe i na tome ćemo raditi, jer nam je cilj da podstaknemo mlade bračne parove u naseljenim mestima da ostanu na selu”, istakao je gradonačelnik Salapura.

Domaćin jučerašnje posete gradonačelnika Zrenjanina, Dragoslav Romanov, bavi se pretežno stočarstvom, a uz njega i ratarstvom. Poseduje 40 muznih krava, još toliko drugih grla, i obrađuje državnu zemlju, po pravu prečeg zakupa. 

Tu pogodnost počeo je da koristi ove godine i s tom zemljom ukupna površina koju obrađuje dostigla je 350 jutara. Uprkos promenama na tržištu, proizvodnju nije umanjivao, zadovoljan je stanjem u oblasti proizvodnje mleka na kraju godine, kao i rodom pšenice i suncokreta, koje gaji od ratarskih kultura.

“Poljoprivrednom proizvodnjom se bavim 21 godinu, a u porodici nas je petoro – supruga, tri sina i ja – i svi radimo, nemamo drugih radnika, osim jednog u penziji koji nam je ispomoć u poslu. Stočna grla su sva umatičena, koristimo subvencije, u poslednjih tri-četiri godine na republičkom nivou, za nabavku priključne mehanizacije.

Za narednu godinu planiramo iste aktivnosti, kapaciteti u stočarstvu su nam puni, a što se tiče ratarstva, povećali smo obim ove godine i tu površinu ćemo obrađivati i naredne sezone, za koju smo već pripremljeni”, ističe ovaj poljoprivrednik iz Tomaševca.

Zajedno s gradonačelnikom Salapurom, Tomaševac su posetili zamenik Saša Santovac, gradski većnik Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i predstavnici JKP “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”.

Ovogodišnji ciklus akcije “Da nam sela budu bliža” biće završen posetom naseljenom mestu Klek. Već za proleće naredne godine najavljen je i nastavak, novi obilazak seoskih sredina, kada će se napraviti presek onog što je urađeno ili započeto u međuvremenu, između dve posete.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Ja živim.u Tomaševcu 7 juli 30. Ulica nije asfaltirana i rizla bi bila dobra,nema ni uličnog svetla.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px