Fond „Todor Manojlović” Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u utorak dodeljuje nagradu za 2023. godinu

Zrenjanin - Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin"

Na sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ koja je održana u ponedeljak, 26. februara 2024. godine u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, članovi Upravnog odbora Fonda: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi: Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić većinom glasova odlučili su da Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2023. godinu pripadne Franji Petrinoviću, književniku iz Novog Sada.

U utorak, 28. maja u 12.00 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, književniku Franji Petrinoviću biće dodeljena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2023. godinu.

Nagradu književniku dodeliće članovi Upravnog odbora Fonda: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi: Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić.

 

Franja Petrinović (1957, Novi Slankamen), studirao je u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Uređivao je časopis Polja, pisao je za novosadski Dnevnik, a posle toga je bio urednik u izdavačkoj kući Stylos. Piše prozu, eseje i kritike. Do sada je objavio romane Mimezis, mimezis romana (1983, sa Đorđem Pisarevim), Tkivo, opsene: povest (1988, 2001), Izveštaj anđela (1997), Poslednji tumač simetrije (2005) i Almaški kružoci lečenih mesečara (2011); knjigu eseja Pred vratima raja (2002, sa Đorđem Pisarevim) i zbirku priča Trauma – stečajne legende (2009). Dobitnik je više književnih nagrada – Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine (1997), te nagrada „Branko Bajić“ (2002), „Iskra kulture“ (2006), nagrada „Laza Kostić“ (2006), „Stevan Pešić“ (2010) i „Karolj Sirmai“ (2011). Živi u Novom Sadu.

Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Todor Manojlović (1883-1968), pesnik, dramski pisac, esejista, književni i likovni kritičar i prevodilac ostavio je za sobom značajnu, ali nedovoljno istraženu zaostavštinu. Rođeni Bečkerečanin, ali po svom opredeljenju građanin Evrope, svojom zrelošću i širinom poznavanja moderne književnosti i umetnosti, uticao je na obnovu srpske poezije još u vreme Prvog svetskog rata. Učestvovao je u zamahu koji je modernistički pokret dobio u posleratnom periodu.

Trideset godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“.

Ime laureata proglašava se najčešće 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića, a nagrada se, prema dogovoru sa dobitnikom, dodeljuje u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo je u saglasju sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

Obrazloženje upravnog odbora fonda „Todor Manojlović“

Više od četiri decenije Franja Petrinović predstavlja jednu od najsvetlijih tačaka na književnom nebu Novog Sada i savremene srpske proze. Pišući romane, pripovetke, ali baveći se i književnom kritikom, čitavo to vreme, Petrinović je praktično i kritički zagovarao visokomodernističku i postmodernističku poetiku, istrajno delujući  u složenim  istorijskim, socijalnim i umetničkim okolnostima. Ako je kao mlad pisac, u saradnji sa Đ. Pisarevim krenuo od  ekstremnih, istraživačkih područja pisanja proze, vremenom, od knjige Tkivo, opsene, on je, bez oklevanja i distance, počeo da se na književno promišljen i ozbiljan način bavi najraznovrsnijim problemima savremenog  života u Srbiji. Preispitujući fenomen prolaznosti i poroznosti ljudskih sudbina, Petrinović je kreativno nastavio da piše na tragu velikih pisaca Novog Sada, kakvi su A. Tišma i M.M. Dimovska. Njegovi romani Almaški kružoci lečenih mesečara, Popravljač ogledala i Konačni izveštaj o ravnoteži , kao i zbirke pripovedaka Trauma i Napokon, visoki su književni doprinos savremenoj srpskoj književnosti. Tim delima se Franja Petrinović nedvosmisleno priključio svetlom spisku dobitnika nagrade Fonda  Todor Manojlović.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px