THE BATMAN: Godina prva, svetska izložba originalnih strip tabli Stevana Subića

Zrenjanin – Stevan Subić

Podelite vest

Izložba originalnih strip-tabli i ilustracija iz serijala
ZAGONETAČ: GODINA PRVA / THE RIDDLER: YEAR ONE

Bacajući novo svetlo na nastanak filmskog i strip junaka Betmena, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 27. oktobra 2022. godine, sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba originalnih strip-tabli i ilustracija iz serijala „Zagonetač: Godina prva” autora Stevana Subića.

Pred nama je jedna od retkih prilika u istoriji pop kulture i savremene umetnosti kada se Holivud i strip susreću u jednoj tački, a udeo u svemu tome ima i Zrenjaninac Stevan Subić, strip-crtač. Serijal koji kao pisac potpisuje slavni holivudski glumac Pol Dejno (Paul Dano), a koji ilustruje Stevan Subić, jedan od najpriznatijih svetskih strip autora u svojoj generaciji, nalazi se na čelu malog broja sličnih primera u dosadašnjoj istoriji stripa, a prvi je pod etiketom najvećeg izdavača stripa danas Di-si Komiksa (DC Comics).

Slavni glumac potpisuje strip koji je vezan za planetarni filmski hit „Betmen”, štaviše njegov je zvanični prikvel (prednastavak). Strip redizajnira ambijent Gotama i govori o postanku Betmena i Zagonetača koga Pol Dejno igra u novom filmu. Ovo izdanje poslužiće kao polazna tačka za tumačenje i čitanje Met Rivsove predstojeće franšize koju je otpočeo ove godine filmom „The Batman”.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin će ekskluzivno, po prvi put biti javno izložene originalne table iz prve epizode stripa, svega jedan dan nakon svetske premijere u SAD, omogućavajući publici u Zrenjaninu i gostima izložbe da ovu epizodu vide pre većine publike u SAD i širom sveta. Strip-serijal „ZAGONETAČ: GODINA PRVA”, jedan od tri najiščekivanija naslova na tlu SAD-a i jedan od najanticipiranijih strip-serijala globalno.

Izložba obuhvata 31 originalnu tablu iz stripa, uz printove u koloru, naslovne strane epizoda 1 i 2, kao i skice, dizajn karaktera, postavke, ilustracije i crteže nastale tokom faze priprema za rad. Na postavci će se naći i originalni primerci štampanog izdanja prve epizode.

Autor Stevan Subić januara ove godine premijerno je izložio radove za strip o Konanu u svom rodnom Zrenjaninu, i želi da nastavi da o svom gradu širi dobar glas širom Evrope i sveta. Ova izložba Zrenjanin i Narodni Muzej Zrenjanin postavlja u samo žarište najvažnijih događaja za umetnost stripa i savremenu umetnost inače.

Izložba se izdvaja i po tome što je po formatu i sadržaju prva ovakve vrste u više od 140 godina dugoj istoriji stripa kao izraza u Srbiji, a takođe je i prva samostalna izložba nekog strip-autora u zrenjaninskom muzeju. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos NMZ.

Originalne strip-table i ilustracije iz serijala „Zagonetač: Godina prva” publika će imati priliku da pogleda do sredine novembra, a tokom trajanja izložbe biće upriličene brojne tematske večeri, razgovori sa publikom i gostima i drugi prateći sadržaji.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022