Tematsko vođenje kroz stalnu postavku “OGLEDALO DRUŠTVA – portretno slikarstvo 19. i 20. veka

Zrenjanin – Portretno slikarstvo

Podelite vest

Tematsko vođenje kroz stalnu postavku “OGLEDALO DRUŠTVA – portretno slikarstvo 19. i 20. veka iz fonda Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin” petak, 20. maj 2022. u 18h stalna postavka Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” u Narodnom muzeju Zrenjanin u petak, 20. maja 2022, sa početkom u 18 časova biće održano tematsko vođenje kroz stalnu postavku Umetničkog odeljenja pod nazivom “Ogledalo društva – portretno slikarstvo 19. i 20. veka iz fonda Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”.

Prilikom ovog vođenja, posetioci će moći da saznaju koji su tipovi građanskih ili vladarskih portreta bili najčešći u nacionalnom, odnosno zavičajnom slikarstvu u periodu od polovine 19. do polovine 20. veka. Uz analizu portreta, ukazaće se na detalje koji svedoče o statusu i ulozi u društvu portretisanih ličnosti.

Neki od portreta o kojima će biti reč su građanski portreti u stilu bidermajera čiji je autor Konstantin Danil, portreti velikana naše istorije poput Mihajla Pupina, kao i reprezentativni portreti kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića, koje je naslikao Uroš Predić.

Zainteresovane posetioce će kroz postavku voditi Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koordinator Pedagoško-informativne službe.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022