60 junaka na Bogojavljenje plivalo za Časni krst u Zrenjaninu, Tatjana Rešković prva [FOTO]

Zrenjanin – Bogojavljenje

Podelite vest

Danas je na centralnom jezeru pored Kulturnog centra Zrenjanina održano četrnaesto po redu Bogojavljensko plivanje a kao i predhodne godine Tatjana Rešković je stigla prva do Časnog krsta.

Tatjana Rešković, dvadesetjednogodišnja devojka iz Zrenjanina, prva je doplivala do Časnog krsta na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Zrenjaninu ali ove godine zajedno sa još jednom devojkom.

Po izlasku iz jezera Tatjana je za portal volimzrenjanin.com rekla:

plivanje bogojavljenje zrenjanin 2023 076
Tatjana Rešković

Sve u vezi ovog plivanja mi jako puno znači a pre svega moram da kažem da mi je velika čast i zadovoljstvo da plivam ponovo i drago mi je što sam osvojila Časni krst i trudiću se, ako Bog da zdravlja, da se i sledeće godine prijavim i nadam se da će sve biti uredu. Mislim da je ovo jedan poseban dan u godini i osećam veliki blagoslov i sve ovo ima nešto u sebi što baš i ne mogu da objasnim.“

Ja verujem u Boga i kada odplivam tih 33 metra osećam se kao da sam uradila neku jako veliku stvar. Drago mi je da nisam ove godine bila jedina devojka a moja poruka svim devojkama da se prijave i učestvuju.”

Na jezeru u centru Zrenjanina, učešće u 14. Bogojavljenskom plivanju uzelo je rekordnih 60 plivača.

Prvo plivanje za Časni krst u Velikom Bečkereku održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale.

Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina.

Po hrišćanskom verovanju, Isus Hristos je, u svojoj trideset trećoj godini, pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se Bog javi!”.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. čestitke tatjani rešković devojci koja je prva došla do časnog krsta na bogojavljenje i što je po drugi put bila bolja od momaka ti si dušo ponos svojih roditelja pa i grada zrenjanina bravo

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px