Tarašu je pripala čast da ove godine bude domaćin sastanka Mreže “Evropskih sela roda”

Taraš – Evropsko selo roda

Podelite vest

Četiri bele rode, nedugo zatim doletele su još dve, kao svojevrstan odbor za doček, kružile su tog utorka, 19. jula, nad ulazom u Taraš.

Iako navikle na ljudsko prisustvo i pažnju koja im se pridaje, dva autobusa na uskom seoskom drumu, jedan za drugim, već su bila nešto što odudara od svakodnevnog i znak da se u tom malom mestu ipak nešto neuobičajeno dešava.

sastanak mreze evropskih sela roda 115

Prvim autobusom stigli su predstavnici sedam “evropskih sela roda”, nakon radnog sastanka i aktivnosti u Zrenjaninu. U drugom autobusu bili su – turisti iz Turske i predstavnici tamošnjeg sela roda, Eskikaragaka. Brzo su se, svi zajedno, okupili oko velike table koja ukazuje i informiše da su stigli u Taraš – Evropsko selo roda. Srdačan susret, bez jezičkih ili bilo kakvih drugih barijera, sa osnovnom zajedničkom odrednicom – brigom o belim rodama i njihovim staništima.

Tarašu je pripala čast da ove godine bude domaćin sastanka Mreže “Evropskih sela roda”, koja okuplja svih 15 takvih sela, u isto toliko evropskih zemalja. Pravila je još početkom devedesetih godina prošlog veka uspostavila nemačka Fondacija za zaštitu prirode “EuroNatur”, zaslužna za čitavu ovu priču – u nekoj državi samo jedno selo može biti proglašeno “selom roda”, a susreti se svake godine održavaju u drugoj zemlji.

Traju dva-tri dana, dolazi ko može, broj varira, a priliku da upoznaju Taraš i Zrenjanin iskoristili su ovog puta predstavnici osam “sela roda” – iz Španije, Poljske, Turske, Grčke, Mađarske, Nemačke, Hrvatske i Bugarske. Uz, naravno, već pomenute turske turiste, koji su se našli na organizovanom putovanju po Srbiji i planiranu posetu Sremskim Karlovcima iz Novog Sada zamenili za posetu Tarašu. I nisu se pokajali.

Izvor i opširnije: Grad Zrenajnin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022