U Narodnom muzeju održano predavanje „Tanka linija između ubistva, samoubistva i zadesa – trovanja u sudskoj medicini“

Zrenjanin – Narodni muzej 

Prof. dr Slobodan Nikolić, sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, održao je predavanje „Tanka linija između ubistva, samoubistva i zadesa – trovanja u sudskoj medicini“ sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Slobodan Nikolić je specijalista sudske medicine i ovom prilikom upoznaće posetioce sa različitim slučajevima iz sudsko–medicinske prakse, govoriće o odnosu prava i medicine, načinu utvrđivanja i dokaznim postupcima u slučajevima ubistva, samoubistva ili nenamernog trovanja.

tanka linija 010
Prof. dr Slobodan Nikolić

Predavanje je prateći program izložbe „Tanka linija – između leka i otrova“ koja će biti otvorena do 29. aprila 2023. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Nadležni kustos je Branka Sikimić, etnolog u zrenjaninskom muzeju.

Na samom početku rečeno je nešto uopšteno o izložbi:

„Treći put se organizujemo povodom izložbe „Tanka linija-između leka i otrova“, koja je trenutno otvorena u našem malom Salonu i do kraja nedelje možete da je pogledate.

Iskoristila bi priliku da kažem da je ta izložba trenutno nominovana kao najbolja izložba u protekloj godini od strane Muzejskog društva Srbije i od strane Međunarodnog saveta muzeja.

Večeras je sa nama profesor doktor Slobodan Ninković, specijalista sudske medicine sa Instituta za sudsku medicinu Univerziteta u Beogradu. On će nam ispričati svoja iskustva na temu koja nas trenutno interesuje a koja ima veze sa trovanjem. “

„Institut za sudsku medicinu se uključio u ovu izložbu sasvim slučajno.

Tek dva dana pred zaključenje izložbe su se javili, a mi smo kada je u pitanju trovanje dosta bitni.

Pošto je izložba „tanka linija“ , jer sve što je otrov može da bude i lek, onda je ta tanka linija zadesna i između ubistva i samoubistva. Nek lek može vrlo lako da bude otrov i da ubije nekoga. I faramaceuti su, što se tiče lekara, zadnja linija odbrane. “, rekao je Prof. dr Slobodan Nikolić, sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

tanka linija 007
Prof. dr Slobodan Nikolić

Da podsetimo:

Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ rezultat je saradnje Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Etnografskog muzeja iz Beograda. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudlјiva, kontroverzna, sa još neizvesnim krajem.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px