Zrenjaninka Tamara Šukara: Posle 100 godina na grobu svog čukundeda generala Možaj-Možarovskog

Herceg Novi - Tamara Šukara

Na praznik ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, 25. jula 2023, u Herceg Novom, na ruskom groblju kraj Hrama Sv. Teodora Ušakova održan je pomen generalu Konstantinu Kalinikoviču Možaj-Možarovskom i njegovim preminulim srodnicima: Nataliji, Jeleni, Leonidu i Ivanu. Pomen je služio starešina hrama protojerej–stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik hercegnovski, a prisustvovale su mu čukununuke generala Možaj-Možarovskog – Nana Šamugija (iz Petrograda, Rusija) i Tamara Šukara (iz Zrenjanina) sa svojom porodicom.

Ovo je prvi put posle stotinu godina da je neko od direktnih potomaka generala K. K. Možaj-Možarovskog bio na grobu i da je odslužen pomen za pokoj njegove duše.

Na kraju pomena o. Obren se obratio porodici, naglasivši da je ovaj dan koliko veliki u istoriji njihove porodice, toliko i potresan – dan u kom se raduju i živi i upokojeni zbog ponovnog susreta. 

On je istakao da je istorija generala Možaj-Možarovskog i njegove porodice pravi primjer kako ništa na ovoj zemlji nije postojano, i kako smo mi hrišćani pozvani da se utemeljujemo u onome što je jedino trajno i nerazrušivo – Nebeski Jerusalim, koji je jedino naše trajno prebivalište, i u kome ćemo se, milošću Božijom, svi opet jednoga dana okupiti, nezvisno od toga u kom smo kraju svijeta rođeni i sahranjeni. 

Otac Obren je zahvalio potomcima generala Možaj-Možarovskog na pokazanoj žrtvi i ljubavi i na njihov upornosti da istraže i otkriju sudbine svojih predaka.

Nakon pomena svi zajedno su obišli Hram Sv. Teodora Ušakova i rusko groblje, a o. Obren ih je upoznao sa istorijatom i groblja i hrama na njemu podignutog.

General K. K. Možaj-Možarovski je rođen 17. maja 1857. Školovao se u Kijevsko-vladimirskoj vojnoj gimnaziji, a potom i u Prvom Pavlovskom zavodu, na službu je stupio 28. avgusta 1875, u kojoj je uspješno napredovao sve do čina general majora, koji je dobio 1915. godine. 

Bio je nosilac niza odlikovanja: Sv. Stanislava II stepena (1898), Sv. Ane II stepena (1903), Sv. Vladimira IV stepena (1909), Sv. Vladimira III stepena (1914) i Sv. Stanislava I stepena (1917).

Emigrirao je iz Rusije u novembru 1920, isplovivši poslednjim parobrodom „General Kornilov” iz Sevastopolja, sa baronom Vrangelom (general Petar Nikolajevič Vrangel). Parobrod je 15. novembra krenuo ka Kerču (istočni Krim), a odatle je 17. novembra otplovio za Carigrad, gde je stigao 19. novembra.

Dalji put generala Možaj-Možarovskog nije do kraja utvrđen. Pretpostvaka je da se u putu razboleo i da se, već bolestan, pridružio ćerki Eleni Konstantinovnoj Nikiforovoj i njenoj porodici u Dubrovniku, gdje se i upokojio, pa je sahranjen na ruskom groblju u Herceg Novom. 

Druga pak pretpostavka jeste da ga je ćerka, već bolesnog pronašla u Herceg Novom, i tu ga i sahranila nakon njegovog upokojenja. On se upokojio 11. januara 1921. godine i sahranjen je na ruskom groblju u Herceg Novom.

Elena Konstantinovna Nikiforova i njen suprug Leonid Vasiljevič Nikiforov (artiljerijski pukovnik) su sa svojom decom Ljudmilom i Konstantinom napustili Krim na samom početku evakuacije. Oni su 31. oktobra 1920. krenuli iz Sevastopolja odakle su stigli 27. novembra 1920. u Dubrovnik, tadašnju Kraljevinu SHS. Godine 1922. u Dubrovniku im se rodio još jedan sin – Georgije. Zatim sledi niz selidbi – Dalmacija, Beograd, Alibunar, Ćuprija, Novi Bečej i, na kraju – Zrenjanin, u kom su i ostali.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022