Zrenjaninka Tamara Šukara: Posle 100 godina na grobu svog čukundeda generala Možaj-Možarovskog

Herceg Novi - Tamara Šukara

Na praznik ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, 25. jula 2023, u Herceg Novom, na ruskom groblju kraj Hrama Sv. Teodora Ušakova održan je pomen generalu Konstantinu Kalinikoviču Možaj-Možarovskom i njegovim preminulim srodnicima: Nataliji, Jeleni, Leonidu i Ivanu. Pomen je služio starešina hrama protojerej–stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik hercegnovski, a prisustvovale su mu čukununuke generala Možaj-Možarovskog – Nana Šamugija (iz Petrograda, Rusija) i Tamara Šukara (iz Zrenjanina) sa svojom porodicom.

Ovo je prvi put posle stotinu godina da je neko od direktnih potomaka generala K. K. Možaj-Možarovskog bio na grobu i da je odslužen pomen za pokoj njegove duše.

Na kraju pomena o. Obren se obratio porodici, naglasivši da je ovaj dan koliko veliki u istoriji njihove porodice, toliko i potresan – dan u kom se raduju i živi i upokojeni zbog ponovnog susreta. 

On je istakao da je istorija generala Možaj-Možarovskog i njegove porodice pravi primjer kako ništa na ovoj zemlji nije postojano, i kako smo mi hrišćani pozvani da se utemeljujemo u onome što je jedino trajno i nerazrušivo – Nebeski Jerusalim, koji je jedino naše trajno prebivalište, i u kome ćemo se, milošću Božijom, svi opet jednoga dana okupiti, nezvisno od toga u kom smo kraju svijeta rođeni i sahranjeni. 

Otac Obren je zahvalio potomcima generala Možaj-Možarovskog na pokazanoj žrtvi i ljubavi i na njihov upornosti da istraže i otkriju sudbine svojih predaka.

Nakon pomena svi zajedno su obišli Hram Sv. Teodora Ušakova i rusko groblje, a o. Obren ih je upoznao sa istorijatom i groblja i hrama na njemu podignutog.

General K. K. Možaj-Možarovski je rođen 17. maja 1857. Školovao se u Kijevsko-vladimirskoj vojnoj gimnaziji, a potom i u Prvom Pavlovskom zavodu, na službu je stupio 28. avgusta 1875, u kojoj je uspješno napredovao sve do čina general majora, koji je dobio 1915. godine. 

Bio je nosilac niza odlikovanja: Sv. Stanislava II stepena (1898), Sv. Ane II stepena (1903), Sv. Vladimira IV stepena (1909), Sv. Vladimira III stepena (1914) i Sv. Stanislava I stepena (1917).

Emigrirao je iz Rusije u novembru 1920, isplovivši poslednjim parobrodom „General Kornilov” iz Sevastopolja, sa baronom Vrangelom (general Petar Nikolajevič Vrangel). Parobrod je 15. novembra krenuo ka Kerču (istočni Krim), a odatle je 17. novembra otplovio za Carigrad, gde je stigao 19. novembra.

Dalji put generala Možaj-Možarovskog nije do kraja utvrđen. Pretpostvaka je da se u putu razboleo i da se, već bolestan, pridružio ćerki Eleni Konstantinovnoj Nikiforovoj i njenoj porodici u Dubrovniku, gdje se i upokojio, pa je sahranjen na ruskom groblju u Herceg Novom. 

Druga pak pretpostavka jeste da ga je ćerka, već bolesnog pronašla u Herceg Novom, i tu ga i sahranila nakon njegovog upokojenja. On se upokojio 11. januara 1921. godine i sahranjen je na ruskom groblju u Herceg Novom.

Elena Konstantinovna Nikiforova i njen suprug Leonid Vasiljevič Nikiforov (artiljerijski pukovnik) su sa svojom decom Ljudmilom i Konstantinom napustili Krim na samom početku evakuacije. Oni su 31. oktobra 1920. krenuli iz Sevastopolja odakle su stigli 27. novembra 1920. u Dubrovnik, tadašnju Kraljevinu SHS. Godine 1922. u Dubrovniku im se rodio još jedan sin – Georgije. Zatim sledi niz selidbi – Dalmacija, Beograd, Alibunar, Ćuprija, Novi Bečej i, na kraju – Zrenjanin, u kom su i ostali.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px