Taktičko-pokazna vežba “Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija”

Zrenjanin – Taktično pokazna vežba

Grad Zrenjanin organizovao je danas, na lokaciji centralnog gradskog jezera, zajedničku taktičko-pokaznu vežbu u okviru projekta “Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija”. Pored Grada Zrenjanina, u realizaciji vežbe učestvovali su i partneri na projektu – Grad Kikinda, Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST iz Temišvara, Inspektorat za vanredne situacije “Banat“ okruga Timiš – ISU TIMIS i Žandarmerijski inspektorat okruga Timiš.

Izvođenju vežbe prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je istakao da je, kroz različite projekte prekogranične saradnje s Rumunijom, ostvaren benefit u mnogim oblastima, a u ovom slučaju, nabavljena je vredna oprema namenjena reagovanju u vanrednim situacijama.

“Grad Zrenjanin dobijenu opremu je usmerio ka Odeljenju za vanredne situacije i javnim komunalnim preduzećima, kako bi, svako u domenu svojih aktivnosti, bili spremni da reaguju u vanrednim situacijama. Adekvatnom opremom raspolaže i naš Vatrogasno-spasilački bataljon, koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova. Danas je ovde značajno i prisustvo naših partnera iz Rumunije, koji će učestvovati u pokaznoj vežbi, kako bi zajedno istakli značaj saradnje svih nivoa vlasti i nadležnih institucija, u cilju rešavanja problema koji mogu da nastanu. Pripremamo se i obučavamo za dejstvo u vanrednim situacijama, ali se iskreno nadamo da do toga neće doći. U slučaju da ih ipak bude, Grad Zrenjanin obezbedio je ljudstvo i opremu i spreman je za reagovanje”, naglasio je Santovac.

Serđu Belaša, lider partnerskog tima projekta iz Rumunije, istakao je dobru saradnju na projektu između organizacija iz Rumunije, Kikinde i Zrenjanina.

“Shodno potrebama svih partnera, na obe strane, dobili smo sve ono što je bilo zamišljeno projektom, kao i mogućnost da zajedno realizujemo ovakve taktičke vežbe, razmenjujemo iskustva, učimo jedni od drugih i ispravljamo uočene greške. Ovo nije prvi projekat koji ostvarujemo s partnerima iz Srbije, nabavili smo opremu koja nam pomaže u vanrednim situacijama, organizujemo i treninge za zajedničko delovanje, čime smo u mogućnosti da pomažemo i ljudima koji se profesionalno bave ovim poslom – policiji, žandarmeriji i vatrogascima-spasiocima”, kazao je Belaša.

Taktička vežba odnosila se na aktivnosti koje se sprovode u slučaju poplava i obuhvatila je brojne segmente, među kojima su bili i postavljanje komandnog centra i plan veze, spašavanje i zbrinjavanje evakuisanih lica – stradalih u poplavama, spašavanje na vodi, prva pomoć, trijaža, nega i smeštaj evakuisanih, pumpanje vode, spašavanje sa visine, spašavanje životinja, pretraga i vađenje automobila.

S obzirom na vremenske uslove u proteklom periodu i situaciju s poplavama u pojedinim delovima naše zemlje, kao i padavine tokom današnje taktičke vežbe, može se reći da je održana u skoro autentičnim uslovima. Svi učesnici pokazali su visok nivo obučenosti i spremnosti za reagovanje, uz korišćenje najsavremenije opreme i sredstava, nabavljenih takođe iz sredstava projekta, fondova EU.   

“Grad Zrenjanin u procesu je formiranja jedinice Civilne zaštite opšte namene koja će brojati do 100 ljudi, s aktivnom rezervom do 130, a formiraćemo i specijalizovanu jedinicu za uzbunjivanje. Opasnosti, rizici i pretnje na terenu uvek postoje, a ono što je važno jeste da smo danas spremniji za reagovanje nego juče. Nemamo u našem regionu pretnje od strane vodotokova, kao u drugim delovima Srbije, i što se toga tiče u ovom trenutku smo mirni”, kazao je Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin.

Projekat Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija doneo je, tokom poslednjih šest godina, značajne benefite za obe strane. Pokrenut je 2017. godine, kada je realizovan projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, a u okviru njega nabavljena je vredna i brojna oprema za reagovanje u vanrednim situacijama – ukupne donacije dostigle su 750 hiljada evra – zahvaljujući kojoj je naš grad svrstan među lokalne samouprave u Srbiji koje imaju najopremljenije jedinice civilne zaštite, samostalno obučene da reaguju u slučaju vanrednih situacija, ne samo na teritoriji Grada Zrenjanina, nego i našeg dela Banata.

Izvođenje zajedničke taktičko-pokazne vežbe predstavlja deo projektnih aktivnosti „Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija”, zajedno s nabavkom opreme i vozila, organizovanjem studijskih poseta i prezentacija upotrebe nabavljenih sredstava, kao i realizacijom različitih obuka iz oblasti civilne zaštite.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px