Svetski dan životne sredine obeležen u Zrenjaninu – promocija reciklaže limenki

Zrenjanin – Svetski dan životne sredine

Povodom Svetskog dana životne sredine, 5. juna, Zrenjanin se pridružio reciklažnoj akciji koja se sprovodi u 16 država sveta, pod nazivom “Svaka limenka se računa”. Zrenjanin tako potvrđuje brigu o prirodi, prateći ujedno trendove u oblasti cirkularne ekonomije. Na Trgu slobode postavljena je “Pixelata” koja, na kreativan način, podseća građane na veliki potencijal reciklaže. Prisutni građani i prolaznici mogli su da da daju svoj doprinos očuvanju prirode tako što su iskorišćenu ambalažu mogli da odlože na pravo mesto, u rančeve koje su nosili promoteri.

Punkt su posetili i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović i predstavnik projekta “Svaka limenka se računa” i Fondacije RECAN Nemanja Marjanović.

O akciji, pokrenutoj u cilju podizanja svesti o značaju reciklaže i održivog razvoja, Nemanja Marjanović je rekao da se sprovodi treću godinu zaredom, pod globalnim nazivom “International Recycling Tour” .

“Akcijom želimo da podstaknemo građane, svakog pojedinca, da reciklira i da pošaljemo poruku da od nas zavisi kakvu ćemo prirodu ostaviti generacijama koje dolaze. Cirkularna ekonomija je osnov održivog razvoja i prestavlja ključ za zelenu budućnost”, izjavio je Marjanović. 

“International Recycling Tour” pokrenut je kako bi se skrenula pažnja na značaj zaštite životne sredine i reciklaže, kao i na mogućnost beskonačnog recikliranja aluminijuma, s obzirom da su limenke ambalaža koja može da se reciklira neograničen broj puta, uz minimalne gubitke. Prema najnovijim istraživanjima, trenutno se u Evropi reciklira 73 odsto ambalaže od aluminijuma, a krajnji cilj je da to bude i svih 100 odsto. Akcija “Svaka limenka se računa” i Grad Zrenjanin, na ovaj način, zajednički daju doprinos povećanju stope reciklaže u Srbiji.

Obeležavanje Svetskog dana životne sredine u našem gradu biće nastavljeno danas na Carskoj bari, gde će se održati 2. sednica Zelenog saveta grada Zrenjanina. Više o tome u posebnoj vesti.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine 5. juna, s ciljem podizanja globalne svesti na očuvanje životne sredine. Dan se obeležava od 1973. godine kada ga je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija i tokom proteklih pet decenija je prerastao u najveću međunacionalnu platformu za očuvanje životne sredine.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022