Juče je obeležen Svetski dan Sunca – Koliko je važna naša zvezda?

Zrenjanin – Svetski dan sunca

Nama najbliža zvezda, užarena i topla, planeti Zemlji omogućava osnovne uslove za život. Ova zvezda nosi naziv Sunce i juče se obeležavao njen višestruki značaj.

Kako je došlo do obeležavanja Svetskog dana Sunca?

Za obeležavanje Svetskog dana Sunca zaslužan je bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džimi Karter. On je 3. maja 1978. godine otišao u Denver, grad u kojem se nalazi Institut za istraživanje solarne energije. Njegova poseta imala je za cilj da se skrene pažnja na značaj Sunca.

Iste godine u Njujorku, glumac i režiser Robert Redford je rekao da nijedna država ne može imati vlasništvo nad Suncem. Ovi događaji imali su nešto zajedničko (fokus im je bio na Suncu), te je tako počelo obeležavanje ovog dana. Kako su ostale države primetile proslavljanje dana Sunca u Sjedinjenim Američkim Državama, mnoge su se pridružile, te je uskoro i zvanično proglašen Svetski dan Sunca. Naučnici od tada imaju sve više mogućnosti i prostora da istražuju o ovoj neverovatnoj zvezdi.

Oko Sunca kruži osam planeta, pet patuljastih planeta, brojni asteroidi, komete, meteoroidi, ali i neizostavna kosmička prašina. Sunce se sastoji od 73,4% vodonika i 24,8% helijuma, dok ostatak čine male količine (oko 1%) ostalih elemenata, uključujući gvožđe, nikl, kiseonik, silicijum, sumpor, magnezijum, ugljenik, kalcijum i hrom. U središtu ove zvezde nalazi se jezgro. Površina Sunca se zove fotosfera, a iznad fotosfere je hromosfera.

Sunce je nastalo pre 4,59 milijardi godina, dok temperatura u njegovom središtu iznosi oko 15 miliona stepeni. Iako ga najčešće vidimo žutog i bojimo u žutu boju, Sunce poseduje mešavinu više boja, to jest raspon od žute do crvene.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022