Ovako su zrenjaninska deca obeležila Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom – 21. mart!

Zrenjanin – Dan osoba sa Daunovim sindromom

Podelite vest

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a obeležava se simbolično 21.marta zbog prisutnosti 3 hromozoma umesto 2 na 21. hromozomskom paru.

Ove godine, kao nikada pre, trgom je prodefilovalo stotinak dece iz raznih ustanova i škola noseći transparent na kojem je pisalo „Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom“ – pravi prijatelji ne broje hromozome!

Organizator današnje je šetnje je kao i svake godine bila Osnovna škola 9. maj a iz ove škole poručuju da je važno osobama s Daunovim sindrom pružiti podršku u vidu obrazovanja, ali i podizanja nivoa svesti u društvu da prihvate te osobe u svom okruženju i doprinesu da im se poboljša kvalitet života i položaja u društvu. Daunov sindrom, ističu, nije bolest i ove osobe ne traže lek, već samo ljubav i prihvatanje, isto kao i svi ostali.

Pre današnje šetnje, na trgu se pojavio i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je, kao i mnogi učesnici povorke uključujući i fotoreportera portala volimzrenjanin.com, nosio dve različite čarape koje simbolizuju „Daunov sindrom“.

Naziv „Daunov sindrom“ potiče od lekara Langdona Dauna koji je 1866.godine prvi uočio ovaj sindrom kod svog deteta. Ovaj dan se obeležava kako bi se probudila svest i razumevanje u društvu, odnosno da bi se poboljšao položaj osoba sa Daunovim sindromom, a samim tim i kvalitet njihovog života.

Za naš portal Ana Čkonjević, rukovodilac dnevnog boravka Naša priča je izjavila: Centar Most sad već tradicionalno učestvuje u šetnji koja će se održati u centru Grada.
Centar Most u svom sklopu ima dva dnevna boravka namenjena deci sa smetnjama u razvoju između ostalog i za decu sa Daunovim sindromom. Zaposleni zajedno sa našom decom šetnjom kroz centar grada ćemo podržati ovaj dan.
U planu je proširenje dnevnog boravka Naša priča, koje bi trebalo da se odvija u narednom periodu. Trenutno imamo 36 dece koji svakodnevno dolaze. Plan je da se prostor adaptira u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima, da se formiraju nove učionice za neke nove aktivnost tako da ima prostora za svu decu i sve zaposlene koji svakodnevno rade sa tom decom.

Važno je da se što više ljudi informiše o ovom sindromu kako bi se razbile postojeće predrasude i da prestane diskriminacija prema osobama koje imaju Daunov  sindrom.

Simbol ovog dana su različite čarape jer ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti.

Daunov sindrom nije bolest, njima ne treba lek već da im pružimo ljubav, razumevanje i podršku.

Zato obujte danas različite čarape i pružite im podršku.

Današnju šetnju podržala je i kompanija GOMEX

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px