Svetislav Basara dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović”

Zrenjanin – Svetislav Basara

Svetislav Basara dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović”, na 140. godišnjicu od Todorovog rođenja

Književnik Svetislav Basara, pripovedač, romansijer i dramski pisac, dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2022. godinu, odlučio je Upravni odbor fonda na sednici održanoj 17. februara u Zrenjaninu. Odluka o laureatu doneta je upravo na dan kada se navršilo 140 godina od rođenja Todora Manojlovića (1883-1968), pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca, koji je rođen, stvarao i počiva u našem gradu. 

Upravni odbor u sastavu: Nenad Šaponja, predsednik, Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina jednoglasno je odlučio da 31. dobitnik ove specifične nagrade bude Svetislav Basara, objašnjavajući da “preko četiri decenije književni glas Svetislava Basare predstavlja jedan od najautentičnijih fenomena savremene srpske književnosti”.
 
“Zalažući se po svaku cenu za novo i provokativno, Svetislav Basara na svetlom tragu dela Todora Manojlovića omogućava srpskoj književnosti da bude dinamična, spremna na kreativni rizik i seriozna u tretmanu životne i književne realnosti, markirajući tako poetički inovativne puteve umetničke originalnosti i intelektualne hrabrosti”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“.

Nagrada će Svetislavu Basari biti uručena tokom narednih meseci, na svečanosti koja se uobičajeno organizuje u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Fond „Todor Manojlović“ svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Trideset godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px