Pored Svetog Trifuna danas se u Srbiji slavi i Sveti Valentin, Dan zaljubljenih!

Zrenjanin – Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih, Sveti Valentin se proslavlja 14. februara i spada u datume koje obeležavaju Katolička i Protestantska crkva, a Pravoslavna crkva ovog dana obelažava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Da li znate ko je bio Valentin?

Sveti Valentin je bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II. Veruje se da je razlog pogubljenja bio taj što je Klaudije verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici i nije želeo da se oni žene dok traju ratovi, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao je tajna venčanja za koja je Klaudije saznao. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara.

dan zaljubljenih2

Dan zaljubljenih, prvi put postao je romantični praznik u 14. veku, zahvaljujući engleskom pesniku srednjeg veka Džefriju Čoseru, jer je u tom periodu međi uglednim ljudima na engleskim i francuskim dvorovima bila popularna takozvana otmena ljubav, a početkom 15. veka, počelo je da se obeležava kupovinom cveća, čokolada, bombonjera i na taj način se iskazivala ljubav prema voljenim osobama.

Procenjuje se da 14. februara bude zaprošeno 10 miliona devojaka širom sveta i da se najveći broj tih parova venča posle par meseci.

Dan zaljubljenih je postao najkomercijalizovaniji praznik na svetu, pa je tako na ovaj dan najveća potražnja za cvećem, bombonjerama, čokoladama i ostalim poklonima, najčešće u obliku srca, kojima se pokazuje ljubav voljenoj osobi.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022