Pored Svetog Trifuna u sredu se u Srbiji slavi i Sveti Valentin, Dan zaljubljenih! Šta vi slavite?

Zrenjanin - Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih, Sveti Valentin se proslavlja 14. februara i spada u datume koje obeležavaju Katolička i Protestantska crkva, a Pravoslavna crkva ovog dana obelažava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Da li znate ko je bio Valentin?

Sveti Valentin je bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II. Veruje se da je razlog pogubljenja bio taj što je Klaudije verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici i nije želeo da se oni žene dok traju ratovi, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao je tajna venčanja za koja je Klaudije saznao.

dan zaljubljenih 1
foto: Pixabay .

Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara.

Dan zaljubljenih, prvi put postao je romantični praznik u 14. veku, zahvaljujući engleskom pesniku srednjeg veka Džefriju Čoseru, jer je u tom periodu međi uglednim ljudima na engleskim i francuskim dvorovima bila popularna takozvana otmena ljubav, a početkom 15. veka, počelo je da se obeležava kupovinom cveća, čokolada, bombonjera i na taj način se iskazivala ljubav prema voljenim osobama.

Procenjuje se da 14. februara bude zaprošeno 10 miliona devojaka širom sveta i da se najveći broj tih parova venča posle par meseci.

Dan zaljubljenih je postao najkomercijalizovaniji praznik na svetu, pa je tako na ovaj dan najveća potražnja za cvećem, bombonjerama, čokoladama i ostalim poklonima, najčešće u obliku srca, kojima se pokazuje ljubav voljenoj osobi.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px