Danas je slava Sveti Mrata: Sveti Stefan Dečanski – Mratindan

Zrenjanin – Sveti Mrata

Podelite vest

Sveti Mrata – Mratindan

Mnoge porodice u Srbiji slave ovaj dan kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan, jer se 24. novembar slavi i kao Sveti Mrata. 

Posvećen je Stefanu Urošu III Dečanskom, kralju Srbije iz porodice Nemanjića, sinu kralja Milutina i ocu cara Dušana Silnog.

Mratindan je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 24. novembra po gregorijanskom kalendaru ( tj. 11. novembra po julijanskom kalendaru ) i posvećen je Stefanu Urošu III Dečanskom, kralju Srbije iz porodice Nemanjića, sinu kralja Milutina i ocu cara Dušana Silnog. Između dvojice silnika, oca Milutina i sina Dušana, proveo je detinjstvo kao talac na dvoru kana Nogaja.  Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola i obećao je da će mu vratiti vid.

Prema crkvenom učenju, posle pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah potom iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države. Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju.

Crkveni kalendar Đurđa Crnojevića za 1494. godinu ne spominje Mratindan, samo 11. novembra, Stefana iže v Dečah. Mratindana nema ni u srpskom pravoslavnom kalendaru iz Karlovačke mitropolije iz 1795. Crkveni kalendari objavljeni u Crnoj Gori u godišnjaku Orlić od 1865. do 1870. takođe ne spominju Mratindan toga datuma. Kalendar Srba katolika Dubrovnik za 1897. godinu ne spominje Mratindan nego Bratindan. Kalendari SPC su decenijama uz ime Stefana Dečanskog imali napisano i Mratindan, do 2012. godine. Od 2013. godine se srpska crkva vraća starijoj tradiciji, da u kalendaru toga datuma ne stoji Mratindan, nego samo Stefan Dečanski.

Iz crkvenog kalendara tzv. Crnogorske pravoslavne crkve je izbačen sv. Stefan Dečanski, a na isti dan (11. novembra po julijanskom tj. 24. novembra po gregorijanskom) je ubačen sveti Martin. Nazivi nekih mesta, kao selo Mratinje, ukazuju na nekadašnji kult svetog Martina kod Srba katolika.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px