Srpska pravoslavna crkva danas slavi Prepodobnu mati Paraskevu

Zrenjanin – Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.

Prepodobna mati Paraskeva rođena je u Epivatu i prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja. Nakon smrti roditelja, devica Petka odlazi u Carigrad, pa u jordansku pustinju, gde joj se javio anđeo Božiji i rekao joj da se vrati u otadžbinu.

Upokojila se u 11. veku i na njenom grobu počela su se dešavati razna čuda, najčešće izlečenja. Njene čudotvorne mošti prenesene su u Carigrad.

Bugarski car Asen je mošti svetiteljke 1238. godine prebacio u Trnovo u Bugarskoj, a padom tog područja pod Turke, sultan Selim je njene mošti odneo u Carigrad. Na molbu kneginje Milice, žene srpskog kneza Lazara, mošti svetiteljke prenesene su u Srbiju u Beograd i 125 godina bile su položene u kapeli na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Mošti Svete Petke sada su u Rumuniji u Jašiju, gradu koji se smatra velikim svetilištem i mestom hodočašća, ne samo za pravoslavne, već za sve koji vjeruju u njenu moć isceljenja.

Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena.

Св. Петка мати Параскева
Prepodobna mati Paraskeva

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *