Svečano otkrivena obnovljena bista Uroša Predića u zrenjaninskoj Aleji Velikana

Zrenjanin – Uroš Predić

Podelite vest

Svečano otkrivena obnovljena bista Uroša Predića u Aleji Velikana, a Grad Zrenjanin pripremio projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen – kuće u Orlovatu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Rotari kluba Zrenjanin Božidar Đurica otkrili su na današnjoj prigodnoj svečanosti obnovljenu bistu slikara Uroša Predića u Aleji Velikana u Karađorđevom parku. 

bista uros predic zrenjanin 024
Bista Uroša Predića

Božidar Đurica je rekao da je Uroš Predić jedan od simbola našeg grada i okoline i čovek koji je svojim delom zaslužio da se nađe u Aleji velikana.
– Bista je nažalost 2007. godine odneta ili nestala, a postament je oštećen. Pošto Rotari klub Zrenjanin daje veliki značaj Aleji, pokrenuli smo inicijativu da se napravi nova bista i postament obnovi – rekao je on i naveo da su osim organizacije, obezbedili i novac, ali da sve to ne bi mogli da nije bilo velike pomoći i podrške Grad Zrenjanina, zrenjaninskog Narodnog muzeja koji je dao pozitiv originalne biste i akademskog vajara Miloša Vasiljevića koji je izradio bistu.

Kazao je da je indirektna pomoć pristigla i od ALUZ-a i ukazao da je novac sa jedne od slikarskih kolonija bio namenjen obnovi biste.

Gradonačelnik je pozdravljajući prisutne, posebno učenike Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ koji su u rukama nosili svoje crteže na kojima je Uroš Predić, rekao da je Predić svojim delom prevazišao ne samo lokalne i regionalne, već je naš grad i okolinu prikazao na širem kulturnom prostoru. 

– Velika zahvalnost vama na ovim inicijativama, a mi na ovaj način pokazujemo da gajimo i kulturu sećanja i da imamo poštovanje prema kulturi. Ono na čemu radimo zajedno sa poslenicima kulture u našem gradu jeste da istrajemo u tome da Zrenjanin postane Srpska prestonica kulture u narednom periodu, budući da nam je ove godine za jedan bod izmakla ta titula – kazao je gradonačelnik Salapura. 

Naglasio je i da je Grad Zrenjanin pripremio građevinsku dozvolu i projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen – kuće u Orlovatu.

– Reč je o kući površine 400 kvadrata i to će biti naš projekat i zahtev prema višim instancama vlasti, da sledeće godine krenemo u realizaciju takve investicije. To će biti dobra poruka svima da treba da gajimo sećanja na naše velikane, da gajimo pozitivne primere za ovu decu i naše naraštaje, ali i da pokažemo kako svi zajedno, i lokalna samouprava, naše ustanove kulture i organizacije koje imaju razumevanja i senzibilitet prema društvenoj odgovornosti, posebno prema kulturi, radimo na tome – rekao je gradonačelnik i čestitao svima koji su učestvovali u obnavljanju biste.

Tekst i opširnije: Ljiljana Stupar/zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022