Svečana litija povodom slave grada Zrenjanina

Zrenjanin – Slava grada

Podelite vest

Svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, litijom kroz centralne gradske ulice, čitanjem Jevanđelja na Trgu slobode i rezanjem slavskog kolača u porti hrama danas je obeležena slava grada Zrenjanina i slava njegovog najstarijeg pravoslavnog hrama, podignutog 1746. godine u Svetosavskoj ulici. 

Bogorodica je viševekovna zaštitnica grada, ali i dva njegova najstarija hrama. Hram Uspenja Presvete Bogorodice posvećen je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo “i predala svoj duh u ruke Spasitelja”, a slavi je i hram Vavedenja Presvete Bogorodice, podignut 1777. godine u Ulici Cara Dušana, u zrenjaninskom naselju Gradnulica. Obeležava se svake godine 28. avgusta, a u narodu je ovaj dan poznat i kao “Velika Gospojina”.

 

Nakon što je prošle godine, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, izostala litija gradskim ulicama, ove godine tradicija je nastavljena i u litiji su, uz crkvene velikodostojnike, učestvovali čelnici Grada Zrenjanina, odbornici Skupštine grada, gradski većnici, predstavnici javnih gradskih preduzeća i ustanova, zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, Policijske uprave Zrenjanin, Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, sportskih asocijacija, kulturno-umetničkih društava, kao i brojne građanke i građani Zrenjanina.

Ispred Grada Zrenjanina, na čelu litije bili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac,  predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan, kao i članovi Gradskog veća i načelnici odeljenja Gradske uprave. Santovcu je ove godine ukazana i čast da bude kum slave hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a nakon rezanja slavskog kolača kumstvo je predao sugrađaninu Miletu Trajkoskom.

 

Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice centralnim gradskim ulicama, do Trga slobode i nazad u hram, pronela su deca u narodnim nošnjama Ilija Novaković, Jovana i Tijana Vladulj, članovi KUD “Pionir”. Nakon čitanja Svetog Jevanđelja, ispred Gradske kuće, litija je, u povratku sa Trga slobode, prošla Gimnazijskom, Ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom, do hrama.

Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svake godine, na današnji dan, izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu od strane episkopa banatskog Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina. Kao gradska slava, Praznik Uspenja Presvete Bogorodice počeo je da se obeležava u periodu između dva svetska rata, kroz liturgije i litije koje su okupljale velik broj građana. Tradicija je ponovo obnovljena 2013. godine i ove godine navršava se tačno decenija od kako je slavljenička litija ponovo prošla ulicama grada.

Izvor : zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022