Svečana akademija humanitarne fondacije „Srce Johanovo“

Zrenjanin - Humanitarna fondacija Srce Johanovo

Fondacija “Srce Johanovo”, osnovana je 2019 godine, sa sedištem u Zrenjaninu. Osnivanjem, Fondacija je programski i radno usmerena na pružanje pomoći socijalno ugroženim porodicama, samohranim majkama i očevima.

Duhovna misija ove Fondacije usmerena je pre svega na ozdravljenje, uspostavljanje zdravog temelja porodičnog života koji je stub svake društvene zajednice. Kvalitetan život porodice predstavlja osnovni faktor  srećnog detinjstva, razvoja ljudskog društva, jer porodica jeste “Domaća crkva”, Istina, Ljubav, parče Neba, nebeske bestrasnosti. Na njenim zdravim osnovama počiva i određuje se smisao i cilj života, uređuju svi njegovi uzajamni odnosi, što znači da Fondacija na sebe preuzima odgovornost roditeljskih razmera blagodatno dajući sebe u službu prema svima gde je to potrebno i gde je neophodno uspostavljanje ravnoteže za srećan život. “Jedni prema drugima, i jedni za druge, uvek u svrhu radosti, ljubavi, u svrhu zdralja narodne duše”.  (N. A.C).

Osnivač fondacije, gospođa Dragica CVIJANOVIĆ, majka – VELIKA HRANITELJICA iz sela Aleksandrova kod Zrenjanina, prošle godine obeležila je jubilarnu 46 godinu hraniteljskog rada. Dobrom voljom i revnošću, pored svoje dvoje biološke dece, ona i njen počivši suprug Branko CVIJANOVIĆ,  na stazu života, životni put su izveli mnogo dece vaspitavajući ih u hraniteljskom smeštaju, u beskrajnoj harmoniji, sinergizmičnoj delatnosti.

Da bi sveća sveživota bila neugasiva, fotografija ljudske dobrodetelji, pravi čovek, nastavio spasavajući sebe, i druge oko sebe da pomaže u spasenju, za upravitelja Fondacije izabran je niko drugi do hranitelj  gospođe Dragice CVIJANOVIĆ, On,  usinovljen, učen dobru, pravednosti, saosećanju, primerom života vrlinskog osvedočeni Saša Nikolić.

Inače treba napomenuti podatak o Selu Aleksandrovu koje predstavlja oazu humanosti, i kao takvo je još od 1945. godine u svoja nedra prihvatalo decu bez roditeljskog staranja (Velike Livade, hraniteljice Bojana Golušin – Parčetova i  Smilja Vujackov-Madušin).

Hraniteljstvo u Aleksandrovu je omasovljeno početkom 70-ih godina. Od tog perioda pa do  današnjih dana broj hraniteljske dece bivao je izbrojan brojem od osamdeset do sto štićenika. ( Deca iz, “Zvečanske br.7”)……).

Sve osećanje prema raju života, misao o svedobru, kao i želja da u delu, reči, ogledalu bića bude sagledana unutrašnjost srca, unutrašnjost duše, usmerilo je Fondaciju  2020. godine na aktiviranje prve tematske , muzičke sekcije. Sekcije koja ima za cilj da vrline, talente, darove, stopi, sjedini u veliku svevrlinu, te da ona postane stalno, neizmenljivo raspoloželje života i rada, čistota blaženstva jer svaka vrlinska delatnost očisti po malo srce, a sve skupa delatno angažovanje očišćuje celo srce. Ovo očišćenje zapravo je naravoučenije, zavet i Vjeruju naše Fondacije.

Dosadašnjim radom fondacija je uspešno realizovala dva velika muzička projekta – spotove: ”Kosovo je zemlja Srpska”, “Sećanje na blaženopočivšeg Patrijarha Irineja”,  u kojima  je učestvovalo preko 400 dece.

U samoj stvari, radno težeći savršenoj čistoti kao sili koja život spašava, Fondacija je sebi postavila za cilj da neguje i održi očišćeno oko sve svoje suštine, pribegavajući uzvišenim savršenstvima. Neprekidnim življenjem u svim vrlinama.

U skladu sa tim samo po meri dobre delatnosti upriličena je i prva humanitarna akcija, pod nazivom “Da svima topolije bude“, koja je podrazumevala aktivnost obezbeđenja pomoći šestomesečnoj devojčici Delfini iz sela Botoša. Ovom aktivnošću, samo su potvđeni ciljevi i programski zadaci kojima radno angažovani članovi fondacije poručuju; “Mi pripadamo onome kome služimo”. (Sv.Just.Ćel.).

Da bi jedna institucija mogla da ispunjava svoje ciljeve i zadatke postavljene Pravilnikom,  a u skaldu sa Zakonom o Udruženjima građana, Fondacijama i Zadužbinama: osnivanje, pravni položaj zadužbina i fondacija, imovina, unutrašnja organizacija, upis, brisanje iz registra, delatnost, statusne promene, nadzor nad radom zadužbina i fondacija, prestanak rada, druga pitanja od značaja za njihov rad, kao i pravni položaj i delovanje predstavništava…zadužbina i fondacija, namenjena je  određena imovina (osnovna imovina) radi dobročinog ostvarivanja opštekorisnog cilja ili privatnog interesa, odnosno cilja koji nije zabranjen Ustavom ili zakonom. ( ZAKON O ZADUŽBINAMA I FONDACIJAMA, („Sl. glasnik RS“, br. 88/2010, 99/2011 – ), zakon i 44/2018 – dr. zakon), (čl. 01. i 02).

U skladu sa ovde pomenutim tekstom iz zakona, od 17- og. decembra ove godine aktivan je i humanitarni broj, zarad prikupljanja namenskih sredstava, u svrhu pružanja pomoći socijalno ugroženim porodicama.

Pozivamo Vas da učestvujete u radu naše fondacije.

Redakcija portala se izvinjava na pogrešno prenetom tekstu sa svečane akademije te vam prenosimo tekst koji nam je dostavljen od organizatora.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022