Dodelom bicikala čiju je kupovinu sufinansirao Grad Zrenjanin obeležen Svetski dan bez automobila – ove godine kupljeno sto novih bicikala

Zrenjanin - Svetski dan bez automobila

Grad Zrenjanin je Svetski dan bez automobila – globalni događaj koji se održao u petak, 22. septembra, i ove godine obeležio dodelom bicikala našim sugrađanima, koji su ih nabavili na osnovu raspisanog javnog poziva, a čiju je kupovinu sufinansirao Grad Zrenjanin.

Bicikle je u Gradskoj bašti uručio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je istakao da je i ove godine pojedinačni iznos subvencije bio 10.000 dinara i da je za ovu namenu izdvojeno iz budžeta milion dinara.

– Nastavljamo aktivnost započetu 2020. godine kada smo po prvi put subvencionisali kupovinu bicikala, kada smo izdvojili po pet hiljada dinara, međutim, već tada smo primetili veliku zainteresovanost naših sugrađana i 2022. godine izdvajali smo deset hiljada dinara subvencije po svakom biciklu.

Po deset hiljada dinara izdvojeno je i ove godine, ali smo povećali broj korisnika. Dakle, na osnovu ovogodišnjeg konkursa nove bicikle uz subvencije Grada nabavilo je  sto naših sugrađana – rekao je Santovac.

Ukazao da je dodelom bicikala na dan kada se obeležava Svetski dan bez automobila, još jednom poslata poruka da Grad Zrenjanin sprovodi mere i aktivnosti koje za cilj imaju zdravu životnu sredinu i bolji Zrenjanin.

– Podsetiću, Zrenjanin ima 35 kilometara biciklističkih staza, što zvuči kao mnogo kilometara, međutim, kada prolazimo kroz grad shvatamo de je to ipak malo i da postoji potreba za novim kilometrima staza, tako da ćemo u narednom periodu raditi i na novim projektima izgradnje biciklističkih staza, s jedne strane zbog bezbednosti biciklista, a s druge strane kako bi što više ljudi koristilo bicikl kao prevozno sredstvo u našem gradu – rekao je Santovac i podsetio i na izgrađenu biciklističku stazu uz Begej do Temišvara u Rumuniji. 

Svetski dan bez automobila inicijalno je organizovan 1995. godine, kada je i osnovan konzorcijum koji podržava takve kampanje širom sveta.

Prva nacionalna kampanja organizovana je u Velikoj Britaniji 1997. godine, a 2000. godine Evropska komisija je podržala inicijativu i promovisala 22. septembar širom Evrope kao Dan bez automobila.

Iste godine kampanja je postala globalna, zahvaljujući Svetskoj mreži bez automobila.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. pozdravljam akciju za subvenciju grada za kupovinu bicikala jer ćemo vožnjom istih smanjiti zagadje nost vazduha od vozila u gradu

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px