Sutra su Mitrovske zadušnice, evo kakvi su običaji

Zrenjanin – Mitrovske zadušnice

Podelite vest

Pravoslavni vernici obeležavaju na sutrašnji dan, 5. novembra jedan od četiri najveća praznika koji su posvećeni mrtvima, a to su Mitrovske zadušnice.

Ovaj praznik se uvek obeležava uoči Svetog velikomučenika Dimitrija, pa se zbog toga se i nazivaju Mitrovske zadušnice.

U crkvama se ovaj dan obeležava Svetom liturgijom i parastosom, gde sveštenik vinom preliva žito, a posle službe je običaj da se obilaze groblja.

cemetery 290901 1280

Na grobove se odnosi sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. U crkvi se na Zadušnice takođe spominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, koji je bio jedan od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi: „Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih. „

Još jedan običaj na ovaj dan je da se na groblje odnosi hrana, koju spremaju žene.

Zadušnice se nikada ne obeležavaju u vreme posta, ali ni ne padaju u postan dan, jer su uvek u subotu. Na ovaj dan se još i peku kolači od belog brašna. Takođe se spremaju razne vrste pića, kao što su rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima je čak običaj i da se iznosi i žito.

Zajedničko za zadušnice u svim krajevima naše zemlje je izlazak na groblje i organizovanje neke vrste posluženja na grobu. Nekad su to samo pita, pecivo, kafa i voda, a nekad je bogato posluženje.

Verovatno najinteresantniji detalj vezano za ovaj dan je da smo mitrovske zadušnice preuzeli od Ruske pravoslavne crkve. Taj praznik je ustanovljen posle pobede Dimitrija Donskog na Kulikovskom polju 8. septembra 1380. godine. Mitrovske zadušnice su tada nastale kao spomen izginulim vojnicima u toj bici, a kod nas je ovaj dan dobio namenu u kultu mrtvih.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022