Promotivni susret gradova pobratima, Zrenjanina i Jentaja: predstavljanje potencijala i obeležja kineskog grada

Zrenjanin - Gradovi pobratimi Zrenjanin i Jentaj

U organizaciji Kancelarije za informisanje Narodne vlade grada Jentaja i Akademije za prevodilaštvo kineske međunarodne izdavačke grupacije, u Zrenjaninu je juče organizovano predstavljanje tog prijateljskog grada.

Grad Jentaj, u Narodnoj Republici Kini i grad Zrenjanin uspostavili su prijateljski odnos saradnje decembra 2021. godine, u okviru Dijaloga na visokom nivou između Autonomne pokrajine Vojvodine i kineske provincije Šandong, kojoj Jentaj teritorijalno pripada.

Radi uspostavljanja još boljih odnosa dva grada –  prijateljska razmena i saradnja u različitim oblastima kao što su privreda, trgovina, poljoprivreda, kultura i javno zdravlje, sinoć je, u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina”, kroz promotivni film o Jentaju i izložbu fotografija, organizovana promocija tog grada.

Na samom početku prisutnima se obratio Jinguao Bao koji je rekao da je glavni organizator tog događaja Kancelarija za informisanje Narodne vlade grada Jentaj, uz podršku Akademije za prevodilaštvo kineske međunarodne izdavačke grupacije.

Direktor Kineskog kulturnog centra u Beogradu Vang Jenliang ukazao je na prijateljske i čvrste odnose Republike Kine i Srbije i istakao da su uzajamnim poštovanjem dva naroda iz dve države ostvarena mnoga dostignuća iz oblasti kulture i turizma, a da je osnivanje Kulturnih centara u Kini i Srbiji doprinelo još boljem razumevanju i poverenju.

Govoreći o Šandongu, Jenliang je rekao da je to provincija sa velikom populacijom i razvijenom ekonomijom, kulturom i turizmom na istočnoj obali Kine.

– U julu ove godine tri stotine ključnih turističkih atrakcija u toj provinciji primilo je ukupno 48 miliona turista postigavši prihod od 2,71 milijardu dolara. Kada jednom posetite Jentaj, osećanja ostaju za ceo život – ukazao je on i u ime grada Jentaja uputio srdačan poziv svima da uživaju u tom lepom gradu.

U nastavku ceremonije, putem video linka obratio se i Gung Haitao, direktor Kancelarije za informisanje grada Jentaja, koji je predstavio prirodne lepote i privredne potencijale tog grada.

Poželevši gostima prijatan boravak u Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i pre svega, u gradu Zrenjaninu, gradonačelnik Simo Salapura je ukazao da su, kada je potpisan Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa sa gradom Jentajem, otvorene nove istorijske stranice saradnje između naših gradova, pokrajina i naroda.

– Ovim činom Grad Zrenjanin dao je važan doprinos razvoju međusobnih odnosa i saradnje između Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, Provincije Šandong i Narodne Republike Kine. 

Investicija vredna skoro milijardu dolara stigla je u naš grad upravo iz kineske provincije Šandong, gde je sedište kompanije “Linglong” i nekako je bilo i logično i da ova privredna saradnja bude proširena i na saradnju između grada Zrenjanina i nekog grada iz provincije Šandong, a nama je posebno drago što je taj grad upravo Jentaj, koji danas ovde promoviše svoje potencijale i upoznaje nas sa svojim vrednostima i tradicijom.

Drago nam je što ćemo večeras saznati i naučiti mnogo toga novog o ovom lepom gradu, njegovim ljudima i njihovom životu na obalama Žutog mora.

Iako se po veličini, broju stanovnika i ekonomskim parametrima ne možemo porediti s našim prijateljima iz Jentaja, siguran sam i uveren da Zrenjanin ima šta da ponudi Jentaju u brojnim oblastima saradnje, u kulturi, sportu, ekonomiji – rekao je gradonačelnik.

Svečanosti je prisustvovao i Dejvid Moris, potpredsednik Održive poslovne mreže Ujedinjenih nacija za Aziju i Pacifik, koji je rekao da duboko veruje u bratimljenje gradova jer to, kako je naveo,  u velikoj meri može doprineti razvoju tih gradova.

Nakon obraćanja, usledila je ceremonija otvaranja izložbe fotografija grada Jentaja „Posmatrajmo očaravajuću obalu, uživajmo u svežem i lepom Jentaiju“, a zatim i promotivni video o vinu iz Jentaja, koji je poznat i kao razvijena vinska regija.

Pre manifestacije u kongresnoj sali hotela “Vojvodina”, gradonačelnik Salapura je, sa saradnicima, upriličio prijem za goste u Gradskoj kući.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022