Poljoprivredna stručna služba o supstratima koji se koriste na banatskim njivama

Zrenjanin – Upotreba supstrata

Kako prepoznati najbolje u brojnoj ponudi?

Za razliku od tradicionalnog načina gajenja rasada, danas su nam na raspolaganju brojni supstrati različitih proizvođača, koji se razlikuju po svom sastavu, osobinama, nameni. Zajednička karakteristika im je da su fitosanitarni uglavnom potpuno bezbedni, te u tom smislu imaju ogromnu prednost u odnosu na tradicionalno korišćeni kompost iz tople leje ili zgoreli stajnjak.

supstrati 5
foto: unsplash .

Među brojnim uvoznicima i domaćim proizvođačima supstrata ima jako velike razlike u kvalitetu. Veoma je značajno obratiti pažnju na neke fizičke i hemijske osobine koje presudno determinišu uspeh u proizvodnji rasada ili u gajenju povrća, cveća i začinskog bilja.

Kada su u pitanju supstrati za proizvodnju rasada povrća, cveća i začinskog bilja, ili supstratne smeše za hidroponski način gajenja, onda ukupna poroznost treba da je visoka, svakako iznad 50 odsto vol. Ona treba da obezbedi najmanje 5 odsto vol. vazduha nakon oticanja vode posle navodnjavanja. Zapreminska masa nakon pakovanja čestica supstrata treba da je oko 1,28 kg/dm3. Minimalna vrednost infiltracije mora biti 50 mm/h, hidraulična provodljivost najmanje 125 mm/h. Retencija vode treba da je najmanje 40% vol, odnosno 400 ml/dm3.

Kako postići ove parametre i još mnoge druge vezane prvenstveno za vodno-vazdušni režim, ali ostvariti i željene termičke osobine?

Najpre treba znati koje su to osnovne vrste organskih materijala koje koristite za supstratne smeše.

U prvom redu su to beli i crni treset, ali je sve više u upotrebi i kvaritetan kompost dobijen od različitih organskih materijala, te kokosova vlakna, ili kokosova kora često u manjem ili većem procentu mikrobiološki razložena (kokopiat).

supstrati 1
foto: unsplash .

Dragan Marković za List Zrenjanin, opširnije na: PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px