Prelepe fotografije Malog mosta u Zrenjaninu za vreme zalaska sunca

Mali most Zrenjanin

Mali most najstariji je most u gradu. Podignut je 1904. godine na mestu drvenog mosta, i spaja najstroži centar Zrenjanina sa četvrti nazvanom “Mala Amerika”. Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činiće jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja. 

Sve fotografije koje imaju oznaku PUNA REZOLUCIJA moguće je zatražiti mejlom na info@volimzrenjanin.com

zrenjanin mali most 008
MALI MOST U ZRENJANINU
zrenjanin mali most 011
MALI MOST U ZRENJANINU

Prvobitan naziv mu je bio – Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid). Nakon prvog svetskog rata dobija administrativni naziv “”Karadžićev most” koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je, jednostavno, ostao – Mali most.

zrenjanin mali most 016
MALI MOST U ZRENJANINU
zrenjanin mali most 022
MALI MOST U ZRENJANINU

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra. Most je sredinom osamdesetih godina ostao bez reke – regulacijom Begeja ovde je stvoreno jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je jedan od simbola Zrenjanina, vekovnih težnji i njegovih žitelja da premošćuju reku, šireći i razvijajući grad na obe njene obale…

Tekst: zrenjanin.rs

2 thoughts on “Pogledajte kako u sumrak izgleda Mali a najlepši most u Zrenjaninu [ NOVE FOTOGRAFIJE ]”

 1. Dusica ( Marcetic) Bozic

  Prelepe fotografije Malog mosta u Zrenjaninu su me vratile u detinjstvo i mladost kad sam sa roditeljima i bratom živela u Maloj Americi..
  Od tada je proslo mnogo godina ali lepe uspomene na Mali most i Zrenjanin i dalje ostaju……
  Dusica ( Marcetic) Bozic
  New York, USA

  1. Tako je Dušice, fotografije zrenjaninskog malog mosta su prelepe a nama je posebno drago da i pored vašeg preselenja iz male u veliku Ameriku i dalje pratite naš sajt i priče i fotografije iz našeg grada, Svako dobro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *