Narodni muzej Zrenjanin – Stručno vođenje kroz izložbu „Kozara 1942“

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U okviru izložbe „Kozara 1942“ koja je trenutno aktuelna u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 19. januara 2023, sa početkom u 19 časova biće održano stručno vođenje Bojana Arbutine, jednog od autora postavke i kustosa Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Izložba „Kozara 1942“ nastala je povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hilјada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja. Postavku je priredio Muzej žrtava genocida dok su autori izložbe istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida,  Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici, i Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Autor postavke je dr um Nikola Radosavlјević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Na izložbi, pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavlјeni su pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari (tzv. slikopisi NDH).

Bojan Arbutina diplomirao je 2015. godine na katedri za Istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu, odbranivši diplomski rad „Intelektualci u logoru Banjica: slučaj dr Mihaila Đurića i dr Đorđa Tasića“.

Master rad „Kordun u sporazumu Cvetković – Maček 1939 – 1941“ odbranio je 2016. godine. Doktorske studije upisuje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2017. godine u okviru kojih se posvetio istraživanju kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata u Sremu.

Od 2018. godine učestvuje u radu Muzeja žrtava genocida u svojstvu stručnog saradnika na projektima „Zločini na teritoriji bivše Jugoslavije u 20. i 21. veku“ i „Enciklopedija genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Od 2021. godine zaposlen je u Muzeju žrtava genocida na poziciji kustosa-istoričara u Grupi za programe iz oblasti kulture, prosvete, umetnosti i izdavaštva.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022