Narodni muzej Zrenjanin – Stručno vođenje kroz izložbu „Kozara 1942“

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U okviru izložbe „Kozara 1942“ koja je trenutno aktuelna u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 19. januara 2023, sa početkom u 19 časova biće održano stručno vođenje Bojana Arbutine, jednog od autora postavke i kustosa Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Izložba „Kozara 1942“ nastala je povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hilјada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja. Postavku je priredio Muzej žrtava genocida dok su autori izložbe istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida,  Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici, i Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Autor postavke je dr um Nikola Radosavlјević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Na izložbi, pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavlјeni su pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari (tzv. slikopisi NDH).

Bojan Arbutina diplomirao je 2015. godine na katedri za Istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu, odbranivši diplomski rad „Intelektualci u logoru Banjica: slučaj dr Mihaila Đurića i dr Đorđa Tasića“.

Master rad „Kordun u sporazumu Cvetković – Maček 1939 – 1941“ odbranio je 2016. godine. Doktorske studije upisuje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2017. godine u okviru kojih se posvetio istraživanju kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata u Sremu.

Od 2018. godine učestvuje u radu Muzeja žrtava genocida u svojstvu stručnog saradnika na projektima „Zločini na teritoriji bivše Jugoslavije u 20. i 21. veku“ i „Enciklopedija genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Od 2021. godine zaposlen je u Muzeju žrtava genocida na poziciji kustosa-istoričara u Grupi za programe iz oblasti kulture, prosvete, umetnosti i izdavaštva.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px