NAJAVA: Stručno vođenje kroz izložbu „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu“

Zrenjanin - četvrtak, 2. decembar 2021. u 19h, Mali salon NMZ

Stručno vođenje kroz izložbu „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: između industrije i istorije umetnosti“ sa temom „Život i rad Zoltana Bencea arhitekte, dizajnera i tehničkog upravnika fabrike nameštaja“ biće upriličeno u četvrtak, 2. decembra 2021. godine, sa početkom u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Zoltan Bence je gotovo pola veka bio usko povezan sa radom fabrike na čije funkcionisanje je ostavio neizbrisiv pečat. Publici će izložbu tumačiti autor, kustos istoričar umetnosti, Dejan Vorgić.

zoltan bence nacrt za kombinovane ormane 1930 1941 m
zoltan bence nacrt za kombinovane ormane 1930 1941 m
zoltan bence
Zoltan Bence

Zoltan Bence, rođeni Bečkerečanin, je nakon učenja stolarskog zanata i završene Gimnazije studirao Umetničko-zanatsku školu u Štutgartu i dobio zvanje arhitekte za uređenje enterijera. Pred kraj studija 1925. godine aktivno se uključio u rad fabrike nameštaja „Anton Bence i sin“ gde ubrzo preuzima ulogu glavnog dizajnera nameštaja i tehničkog direktora.

U očevoj fabrici on osniva umetnički atelje (biro) i uvodi pravu serijsku proizvodnju nameštaja. Za njega kao dizajnera je važilo mišljenje da stvara savršeno moderan, praktičan i udoban nameštaj koji može da se takmiči sa vodećim centralno-evropskim proizvođačima. Nakon nacionalizacije fabrike 1946. godine, ostaje da radi u njoj do sedamdesetih godina kada je imao ulogu savetnika direktora. Iza sebe ostavio je na stotine nacrta nameštaja i finalnih proizvoda koji su plasirani širom Jugoslavije, ali i osvajali nagrade na značajnim evropskim izložbama.

Da podsetimo...

Izložba “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti” traje do sredine decembra u Narodnom muzeju Zrenjanin, a realizovana je povodom 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u vidu Industrije nameštaja Žarko Zrenjanin.

Fabrika je u toku svog postojanja dugog 142 godine ostavila neizbrisiv trag u brojnim sferama života, ne samo grada, već i mnogo šire. Ona pripada najužem krugu industrijskih preduzeća čiji je doprinos razvoju primenjene umetnosti na ovim prostorima bio od nemerljivog značaja.

Izložbenu postavku čine primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama XIX pa sve do kraja XX veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne. Prateći materijal čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnica i dr.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022