Stajićevo obeležilo 100 godina postojanja! Počela manifestacija “Miholjski susreti sela”

Stajićevo – 100 godina

Podelite vest

Gradonačelnik otvorio Miholjske susrete sela u Stajićevu i povodom sto godina tog sela otkrio spomenik osnivaču parohu Savi Stajiću

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura otvorio je danas u Stajićevu “Miholjske susrete sela” i povodom 100 godina od naseljavanja Stajićeva otkrio spomenik parohu Savi Stajiću, osnivaču sela. 
Govoreći na svečanoj akademiji organizovanoj u centru sela gradonačelnik Salapura je rekao daje jednako važno da poštujemo sve junake našeg kraja koji su u ratu ili miru doprineli razvoju ove sredine. 

– Jedan od njih je i sveštenik Sava Stajić. Hrabrost je bila da se tada, posle Velikog rata i u godinama ogromne neizvesnosti, uhvati u koštac sa problemima i da seljanima sa raznih strana najpre objasni da treba da se sele na novo ognjište. Potom da im pomogne da obezbede ono o čemu su sanjali – novi život, novi dom i priliku da rade i zarađuju na svom imanju. Pop Stajić je na pravi način iskoristio svoj uticaj i to što je bio omiljen u elemirskoj parohiji. Zahvaljujući njegovom znanju, poštenju i radu Stajićevo danas sa ponosom obeležava vredan jubilej – rekao je gradonačelnik i ukazao da je najlepše što se jednom čoveku koji je bio pre svega human moglo desiti, jeste da mu se meštani oduže tako što su selo po njemu nazvali.

– Od početka stvaranja sela 1922. Stajićevo se razvijalo, unapređivalo i danas su jedno od najlepše uređenih sela na teritoriji grada Zrenjanina. Želimo da i dalje zajedno unapređujemo Stajićevo. Lokalna samouprava sprema projekat kojim će se selo priključiti u budućnosti na gradski vodovod. Stvorili smo uslove da se prvih sto kuća priključi na kanalizacionu mrežu. Radimo na uruđenju puteva u selu i u ataru. Ponosni smo što mladi iz ovog sela ne odlaze, a dokaz za to su puna odeljenja u osnovnoj školi, što funkcionišu uspešno sportski klubovi i udruženja u selu – naveo je on istakavši da su zahvaljujući višegodišnjim zajedničkim radovima sa mesnom zajednicom stvoreni uslovi da u Stajićevu za sve ima mesta kada je reč o društvenom i sportskom životu.

Napomenuo je i da kada govorimo o Stajićevu ne treba zaboraviti ni turistički značaj sela koje se nalazi na obali Begeja i da se očekuju i konkretni projekti u toj oblasti.

Međtanima Stajićeva poručio je da nastave da vole i unapređuju i grade svoje selo. – Uskoro ćete biti poznati i kao mesto kod raskrsnice za uključenje na novi autoput. Tu infrastrukturnu šansu treba iskoristiti. Biće to prilika da se, kao što su vaši preci pre sto godina videli razvojnu šansu u zemljoradnji, da se ovoga puta vredni i preduzimljivi meštani okrenu i ulaganjima u privredu i proizvodnju, a da te proizvode mogu lako i brzo transportovati do Beograda, Zrenjanina ili Novog Sada – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura i svima čestitao značajan jubilej.

O istoriji sela govorila je odbornica u Skupštini grada Zrenjanina Vanja Lučić koja je kazala da je 1921. godine osnivač sela, elemirski paroh Sava Stajić okupio porodične ljude iz Srpskog Aradca, Elemira, Farkaždina, Orlovata, Ečke, Taraša i Kumana i naselio ih na teritoriju današnjeg Stajićeva.

– Vredni meštani koji su živeli u kolibama vredno su radili na obradi zemlje, ali i gradnji prvih kuća, škole i crkve, pa su tako već 26. jula 1922. godine sagrađene prve potkućnice nakon čega je trajno ostavljen zapis o osnivanju kolonije pod nazivom Naseobina Stajićevo.Želja i jaka volja za boljim životom učinili su da meštani već 5. oktobra 1924. godine izgrade školu sa jednom učionicom i školskom dvoranom, dok je crkva Uspenja Bogorodice svečano osveštana u jesen decembra 1935. Godine – rekla je Lučić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Bojan Janjić zahvalio se Vladi Republike Srbije i Vladi Vojvodine, a najviše lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom koji su im pomogli da se Miholjski susreti sela organizuju u Stajićevu.

– Ono što me posebno raduje jeste da se probudio seoski aktivizam i da su naši meštani uvek spremni da pomognu. Ponovo se probudio onaj vedar duh u ljudima koji žele da sredina u kojoj žive bude funkcionalnija – rekao je Janjić.

– Pored mnogobrojnih akcija uređenja centra sela, obale Begeja, fudbalskog i školskog terena, autobuskih stajališta, mnogo su bitniji projekti koji će omogućiti našim meštanima bolje uslove svakodnevnog života. Uskoro kreće još jedna faza priključena na vodovodnu mrežu, obnovili smo uličnu rasvetu, obala Begeja je ponovo uređena, a rešavamo i problem metana u void i uskoro kreću nova asfaltiranja što ukazuje na to da ćemo uskoro imati još bolje uslove za život u Stajićevu – rekao je on i poželeo svima dobar provod.

stajicevo 100 godina 127
Simo Salapura i Bojan Janjić

Više fotografija pogledajte na našoj fb stranici OVDE

Tekst: Prijatelj portala-Ljiljana Stupar

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. ćestitam meštanima stajićeva stogodišnjicu naseljavanja i pozdravljam organizaciju iste koja je divno prganizovana

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px