Srpski Amber Alert, pod nazivom “Pronađi me” sutra zvanično počinje za radom!

Zrenjanin - Srpski Amber Alert

U Srbiji će sutra konačno a i zvanično početi sa radom Srpski Amber alert, sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih osoba, koji je dobio naziv “Pronađi me”, a kao takav, ovaj sistem je prvi u regionu kao i u većem delu zemalja Evrope.

On će sutra biti prezentovan i pušten u rad u Palati Srbija, a zvaničnom puštanju u rad prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Najveći borac koji stoji iza ovog sistema, Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu i otac tragično nastradale Tijane, naglasio je za da će sutra nakon puštanja u rad svima u Srbiji stići SMS poruka obaveštenja da je srpski Amber alert počeo sa radom.

U drugoj fazi sistema, uključiće se i društvene mreže, kao i tržni centri, benzinske pumpe, itd, na kojima će se takođe isticati obaveštenja o nestanku dece.

Sistem će funkcionisati na taj način da će prlikom nestanka deteta svi mobilni operatori poslati poruku svim svojim korisnicima da je dete nestalo. Mediji će takođe imati obavezu da u prvih 8 časova od nestanka prekidaju svoj redovni program i da objavjuju informaciju o nestalom detetu. Televizije i radio stanice će na svakih 30 minuta prekidati program i objavljivati formatiranu fotografiju nestalog deteta, sa posebnim zvukom i govorom. Nakon 8 sati do 2 dana to će raditi na svakih sat vremena, a nakon toga mediji više neće imati obavezu da objavljuju fotografiju.

Kada su u pitanju kriterijumi za alarm, on će se pokretati automatski ako je dete mlađe od 7 godina, ili ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i ako je poznata informacija da je dete u životnoj opasnosti.

Sistem Amber Alert osmišljen je u SAD 1996. godine. Dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px