Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Teodora Tirona

Zrenjanin - Sveti Teodor Tiron

Sveti Teodor Tiron je hrišćanski svetitelj i velikomučenik. Ovaj svetitelj je prvi svetac-zaštitnik grada Venecije. On je preminuo 17. februara 306. godine.

Kao regrut stupio je u vojsku, u puk Marmaritski, u gradu Amasiji (današnja Turska), kada je otpočelo gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom. U gradu Irakliji postao je vojvoda, poznat po ispovedanju hrišćanske vere koje je svedočio strogim pobožnim životom. Zbog sveg uvažavanja u narodu koje je stekao zamerio se caru Liciniju. 

Pošto Teodor Tiron nije krio da je i on hrišćanin, po naredbi carevoj osuđen je i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zatvorena i zapečaćena jer je sudija želeo da ostavi Teodora da umre od gladi. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da mu se u tamnici mu se javi Isus Hristos i ohrabrio ga govoreći: „Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima.“ Takođe hrišćani veruju da se u tom času javilo mnoštvo anđela u tamnici i da se cela tamnica osvetlila, a da su stražari videli anđele obučene u belo i da su se vrlo uplašili.

Posle toga je sveti Teodor izveden iz tamnice, mučen i na smrt osuđen. Bačen je u vatru. Ubijen je po zapovesti Licinijevoj 306. godine.

Ali sveto telo nije moglo izgoreti u ognju. Jedna pobožna žena Evsevija je njegove mošti izmolila od Publija Igemona i odnela u svoj grad Ivhaistski. Tu je svetitelj sahranjen, a nad grobom podignuta crkva, njemu u spomen. Mnogo vekova kasnije mošti Sv. Teodora Tirona prenete su u Vlašku, pa odatle u Srem. Njegove mošti se od početka 16. veka nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 17. februara po crkvenom, a 2. marta po gregorijanskom kalendaru, dok ga rimokatolička crkva slavi 9. novembra.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog mučenika Teodora Komogovinskog zajedno sa svetim Teodorom Tironom, na dan koji se naziva Teodorova subota, onosno, prva subota u Vaskršnjem postu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px