Gradu Zrenjaninu sredstva iz budžeta Pokrajine za uklanjanje divljih deponija na teritoriji Elemira i Melenaca

Novi Sad - Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg juče je u Novom Sadu uručio ugovore o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta APV po javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje realizacije projekata iz oblasti zaštite životne sredine u 2023. godini predstavnicima gradova Kikinda i Zrenjanin i opština Ruma, Žitište, Nova Crnja i Titel, u ukupnom iznosu od 80 miliona dinara.

Gradu Zrenjaninu, po osnovu ovog konkursa, opredeljeno je pojedinačno najviše sredstava, 30 miliona dinara, a potpis na ugovor stavio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Pokrajinski sekretar Erceg rekao je da na teritoriji Vojvodine ima više stotina divljih deponija, ali je važno da je u poslednjih nekoliko godina, uz adekvatnu brigu i uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom, te uvođenjem nove opreme za sakupljanje, postignut napredak. Njihov broj je smanjen i sprečava se nastanak novih.

Resorni sekretar je podsetio na to da je pokrajinskim budžetom za ovu godinu i njegovim rebalansom za rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada i nabavku neophodne opreme u toj oblasti opredeljeno preko pola milijarde dinara.

„Danas smo po javnom konkursu dodelili sredstva za nastavak podrške uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom u našoj pokrajini, a trenutno se sprovodi i konkurs u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u ovoj oblasti čija je ukupna vrednost 300 miliona dinara. To je i pokazatelj da Pokrajinska vlada intenzivno ulaže u ovu oblast, koja pogotovo u letnjem periodu predstavlja najvećeg zagađivača sredine.

dsc 0101

Reč je o deponijama koje ne ispunjavaju standarde definisane domaćim propisima, a ni prema kriterijumima Evropske unije“, ukazao je Erceg.

On je naglasio da je namera Sekretarijata da se ovim konkursom smanji broj područja koja su potencijalni zagađivači životne sredine u našoj pokrajini u cilju unapređenja kvaliteta života stanovništva, smanjenja rizika po javno zdravlje, te podrške ruralnom razvoju.

Sredstva opredeljena današnjim ugovorom Grad Zrenjanin će iskoristiti za uklanjanje divljih deponija na teritoriji naseljenih mesta Elemir i Melenci, a kako je istakao zamenik Santovac, i ovo izdvajanje iz budžeta AP Vojvodine za Grad Zrenjanin potvrda je dobre saradnje između lokalne samouprave i pokrajinskih vlasti, te nastavak zajedničkih aktivnosti koje Grad Zrenjanin realizuje s Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

“Podsetiću da smo ove godine u nekoliko navrata dobili višemilionska sredstva od resornog sekretarijata za različite ekološke projekte – uklanjanje divljih deponija, rekonstrukciju kanalizacione mreže, zaštitu rezervata “Carska bara” od požara, što govori i o našoj opredeljenosti da ulažemo u zaštitu životne sredine i pripremamo odgovarajuću projektnu dokumentaciju. Zahvaljujem pokrajinskom sekretarijatu i sekretaru Ercegu što prepoznaju i podržavaju te naše napore, a ekologija je sigurno nešto što je u zajedničkom interesu” izjavio je Santovac.

dsc 0069

Dodao je i da Grad Zrenjanin kapitalne ekološke projekte realizuje i u saradnji s Ministarstvom zaštite životne sredine, te da su u toku obimni radovi na sanaciji nekadašnje gradske deponije na lokaciji Industrijske zone “Jugoistok”.

Predstoji i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda, kao i sanacija sadašnje gradske deponije. 

“Zahvaljujući sredstvima Pokrajine i Republike, ali i našeg budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koji u ovom trenutku iznosi preko milijardu dinara i čini 15 odsto od ukupne rashodne strane budžeta, Zrenjanin značajno doprinosi “Zelenoj agendi” Republike Srbije i ističe lokalni zeleni razvoj kao jedan od strateških razvojnih prioriteta”, zaključio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.   

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px