Otvorena izložba crteža Srđana Simića „Portret dede“ u Galeriji ALUZ-a

Zrenjanin – Srđan Simić „Portret dede“

Sinoć je u zrenjaninskoj Galeriji ALUZ-a otvorena izložba crteža Srđana Simića. On je rođen 22. jula 1984. godine u Zrenjaninu.

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2009, u klasi profesora Milana Blanuše.

Srđan Simić je dobitnik godišnje nagrade za najuspešniji crtež umetničkog dela na Odeljenju za Likovne umetnosti, nastavnu disciplinu 2007/2008.

srdjan simic porteret dede 006
Srđan Simić u ALUZ-u

Umetnik ističe da je portret dede velikog formata nastao tokom njegovog studiranja na Akademiji, pre skoro 18 godina, te da mu je deda bio prvi model koji je ikada crtao. Takođe svoje prve portrete opisuje kao realistične manje radove na A4 formatu, među kojima je i dedin portret, a radovi na današnjoj izložbi su radjeni na velikim formatima na platnu sa blind ramom i predstavljaju crteže jedne studije istraživanja za nešto naprednije.

“Portreti su radjeni ugljenim štapićima u različitim pozama i stilovima, kao što su ekspresivno, realno, studiozno i apstraktno. Rad sa dedom kao modelom pomogao mi je da unapredim svoje veštine i tehniku stila, tako da stalno mogu da menjam i da se razvijam, iako je to samo jedan model”, rekao je Srđan.

“Kroz ove crteže, jasno se može videti dedino raspoloženje i uticaj vremena na njega, na primer, rast kose ili skraćenje iste. Kada stvaram serijal crteža ili slika, obično se fokusiram na jednu temu, obično sa 10 do 15 dela u nizu, pre nego što pređem na drugu temu. Tako da sam nekad na primer fokusiran na apstraktnu prirodu ili pejzaž, a ponekad se odlučim i za 3D modelovanje”, dodao je umetnik.

Na otvaranju izložbe Srđan Simić je u razgovoru sa reporterom portala volimzrenjanin.com rekao:

“Deda Petar je bio uvek uz mene, bio mi je motiv I inspiracija otkad sam počeo da crtam, a počeo sam sa crtanjem otkad sam uzeo olovku u ruke i uvek je bio tu za mene kao miran i raspoložen model za poziranje.”

U razgovoru saznajemo i da mu je ovo prva izložba u Zrenjaninu ali umetnik ističe da je izlagao u inostranstvu a najviše u Americi u Mičigenu.

Kraćim obraćanjem publici i predstavljanjem autora i njegovih izloženih radova, izložbu je otvorio dr Rastko Stefanović iz Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ).

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. I saw his work in Grand Rapids Michigan few years ago with great interest. He received very positive critiques from viewers. A truly talented artist.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px