Zrenjanin predstavljen kroz primere dobre prakse na 2. Nacionalnoj konferenciji o porodici „Srbija – naša porodica“

Beograd - "Srbija - naša porodica"

Sprovođenje vaspitno-obrazovnog rada subotom u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu, organizacija manifestacije „Dani porodice“, izdvajanja grada za čitav niz mera populacione politike u visini 18 odsto od ukupnog budžeta, samo su neki od primera dobre prakse kojima se Zrenjanin juče predstavio na 2. Nacionalnoj konferenciji o porodici „Srbija – naša porodica“, održanoj u Palati „Srbija“ u Beogradu u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

O tim merama govorio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura na panelu, posvećenom upravo primerima dobre prakse u jedinicama lokalne samouprave, održanom u drugom delu konferencije.

Konferencija je okupila brojne goste, članove Vlade Republike Srbije, narodne poslanike, predstavnike diplomatskog kora i predstavnike lokalnih samouprava iz cele Srbije, kojima su se obratili ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić, narodni poslanik dr Vladimir Orlić, vikar Patrijarha srpskog gospodina Porfirija episkop novobrdski Ilarion, majka heroj Tatjana Obradović i uspešna mlada žena, povratnica iz inostranstva u Srbiju, Anita Božović.

Uvodnu reč na panelu dao je zamenik stalnog predstavnika organizacije UNDP u Srbiji Fabricio Andreuci, dok je konferenciju zatvorio Radoš Pejović, državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Počev od rođenja deteta, do studentskih dana, uključujući i podršku merama reproduktivnog zdravlja, ali i kroz liniju podrške ženskom preduzetništvu – više puta smo i danas čuli da je majka stub porodice – sve to zajedno čini dodatni stimulans i našu pomoć roditeljstvu.

Zajednički, s ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, inicirali smo i ovih dana očekujemo početak realizacije projekta rada vrtića na dve lokacije, u tri uzrasne grupe, i subotom, jer se oko 200 zaposlenih roditelja izjasnilo da im je potrebna ovakva vrsta usluge“, naveo je Salapura, objašnjavajući prisutnim da je Predškolska ustanova u Zrenjaninu organizovana kroz rad 20 vrtića, da za upis dece nema lista čekanja, ali i da je povećano interesovanje za upis (ove godine oko 2700 dece) dovelo do potrebe izgradnje novog objekta u naselju „Bagljaš“.

Rekao je i da je grad u proteklom periodu, takođe u saradnji s ministarstvom, otvorio 14 jaslenih ili vrtićkih uzrasnih grupa u naseljenim mestima, izlazeći u susret potrebama usklađivanja rada i roditeljstva.

Govoreći o transformaciji takvih prostora, i uopšte, unapređenju života u seoskim sredinama, Salapura je rekao da je upravo Perlez dobar primer takve sredine, odakle je i potekla inicijativa i zaživela manifestacija „Dani porodice“, prva takve vrste u Srbiji.

Nije slučajno što je baš u tom mestu počela da se održava jedinstvena manifestacija koja promoviše osnovne vrednosti porodice, ali i doprinosi razmeni iskustava i primera pozitivne prakse između jedinica lokalne samouprave, kada su u pitanju ovakve teme. Tu manifestaciju uvrstili smo među one od posebnog interesa za Grad Zrenjanin i zahvaljujem se ovom prilikom i ministarstvu, i Radošu Pejoviću, koji je idejni tvorac manifestacije. Sve što smo istakli danas pokazuje da možemo, moramo i imamo načina da unapredimo mere podrške roditeljstvu i populacione politike, jer deca su naša budućnost i snaga, ona su pokretači čitavog društva“, poručio je sa današnje konferencije gradonačelnik Zrenjanina.

U umetničkom delu programa predstavili su se Zrenjaninci – hor „Serafim Sarovski“, kao i učenik 4. razreda osnovne škole Gavrilo Pejović, koji je pročitao svoj literarni rad na temu porodice.

Tekst i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px