Na današnji dan se slavi spomen čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice

Zrenjanin - Presveta Bogorodica Trojeručica

Ova sveta i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, zvana „Trojeručica“, pripadala je najpre svetom Jovanu Damaskinu. Kada bezbožni ikonoborni car Lav III Isavrijanac (717- 741 g.) okleveta ovog svetog Jovana, koji beše revnosni zaštitnik svetih ikona, pred damaskim halifom (knezom) za tobožnju izdaju države i vladara damaskog, halif kazni svetog Jovana javnim otsecanjem njegove desne ruke.

Uveče, kada se stišao gnev halifov, Jovan izmoli od njega svoju otsečenu ruku, i dobivši je, dođe sa njom pred ovu ikonu Presvete Bogomajke. Stavivši ruku na njeno mesto uz rame, svetitelj pripade sa suzama i usrdnom molitvom Prečistoj Vladičici, proseći od Nje isceljenje svoje ruke. Dugo se tako moleći pred Ikonom, Jovan pred njom i zaspa. U snu mu se javi Bogomajka i isceli mu ruku kao što je i bila pre otsecanja, jedino što je vidan bio ožiljak na koži, radi posvedočenja čuda. Iz blagodarnosti za isceljenje, sveti Damaskin načini od srebra jednu ruku (tačnije rečeno šaku) i priloži je svečesnoj Ikoni Bogorodice, koja od toga i bi nazvana „Trojeručica“. 

Iako je zatim bila otkrivena nevinost svetog Damaskina, on ipak napusti halifov dvor i Damask i otide u veliku lavru svetog Save Osvećenog (koja se nalazi između Jerusalima i Mrtvog Mora), gde se uskoro i zamonaši, imajući svagda sa sobom i ovu čudotvornu Ikonu Prečiste Bogomatere.

Prečista Ikona „Trojeručice“ ostala je u lavri svetog Save Osvećenog sve do 13 veka, kada bi data svetom Savi prvom arhiepiskopu Srpskom, zajedno sa čudotvornom Ikonom „Mlekopitateljnice“. Svetu „Trojeručicu“ doneo je sv. Sava Srpski u Srbiju, a zatim je ona, zbog nemira i burnih vremena, čudesno otišla sama iz Srbije i na jednom magaretu, bez ičije pomoći, stigla u Svetu Goru, pred svetu obitelj Hilandarsku. Monasi hilandarski sa radošću su je dočekali i svečano uneli u manastirski saborni hram Svetog Vavedenja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022