Na današnji dan se slavi spomen čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice

Zrenjanin - Presveta Bogorodica Trojeručica

Ova sveta i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, zvana „Trojeručica“, pripadala je najpre svetom Jovanu Damaskinu. Kada bezbožni ikonoborni car Lav III Isavrijanac (717- 741 g.) okleveta ovog svetog Jovana, koji beše revnosni zaštitnik svetih ikona, pred damaskim halifom (knezom) za tobožnju izdaju države i vladara damaskog, halif kazni svetog Jovana javnim otsecanjem njegove desne ruke.

Uveče, kada se stišao gnev halifov, Jovan izmoli od njega svoju otsečenu ruku, i dobivši je, dođe sa njom pred ovu ikonu Presvete Bogomajke. Stavivši ruku na njeno mesto uz rame, svetitelj pripade sa suzama i usrdnom molitvom Prečistoj Vladičici, proseći od Nje isceljenje svoje ruke. Dugo se tako moleći pred Ikonom, Jovan pred njom i zaspa. U snu mu se javi Bogomajka i isceli mu ruku kao što je i bila pre otsecanja, jedino što je vidan bio ožiljak na koži, radi posvedočenja čuda. Iz blagodarnosti za isceljenje, sveti Damaskin načini od srebra jednu ruku (tačnije rečeno šaku) i priloži je svečesnoj Ikoni Bogorodice, koja od toga i bi nazvana „Trojeručica“. 

Iako je zatim bila otkrivena nevinost svetog Damaskina, on ipak napusti halifov dvor i Damask i otide u veliku lavru svetog Save Osvećenog (koja se nalazi između Jerusalima i Mrtvog Mora), gde se uskoro i zamonaši, imajući svagda sa sobom i ovu čudotvornu Ikonu Prečiste Bogomatere.

Prečista Ikona „Trojeručice“ ostala je u lavri svetog Save Osvećenog sve do 13 veka, kada bi data svetom Savi prvom arhiepiskopu Srpskom, zajedno sa čudotvornom Ikonom „Mlekopitateljnice“. Svetu „Trojeručicu“ doneo je sv. Sava Srpski u Srbiju, a zatim je ona, zbog nemira i burnih vremena, čudesno otišla sama iz Srbije i na jednom magaretu, bez ičije pomoći, stigla u Svetu Goru, pred svetu obitelj Hilandarsku. Monasi hilandarski sa radošću su je dočekali i svečano uneli u manastirski saborni hram Svetog Vavedenja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px