Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Svetog Iliju Gromovnika – pogledajte koji se običaji vezuju za ovaj praznik

Zrenjanin - Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Svetog proroka Iliju, sveca za koga se vezuju brojni običaji i verovanja.

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Sveti Ilija je u Srbiji bio slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine.

Međutim nakon propasti Kraljevine Jugoslavije i dolaska komunista na vlast slava je prestala da se poštuje. Godine 1992. sveti Ilija ponovo postaje slava vazduhoplovaca. Ovo je bila slava i Auto-komande, šofera auto-taksija, fijakerista, kočijaša i rabadžija i Udruženja elektromehaničara.

Običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja. Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.

Poznata je izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. hvala portalu volim zrenjanin što nas redovno obaveštava o svecima i šta netreba raditi tih dana uz vas saznajemo sve zaista vam hvala

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022